Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indul a 2010-es adótörvények vitája

Cikk:

A parlament a jövő héten kezdi tárgyalni a 2010-as adótörvényeket, a vagyonadóról szóló előterjesztést, és kedden napirendre kerül az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényjavaslat is.

Az Országgyűlés a jövő héten kezdi tárgyalni a 2010-es adótörvényeket és a vagyonadóról szóló előterjesztést - mondta Szili Katalin házelnök, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a házbizottság ülése után. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokat és a vagyonadóról szóló törvényjavaslatot kedden hatórás időkeretben, együttes általános vita keretében tárgyalják a képviselők. A házbizottság ülésén az MSZP és az SZDSZ támogatta, hogy a két előterjesztést együttesen vitassa meg a Ház, de az ellenzéki frakciók nem értettek ezzel egyet.

Június 15-én döntenek Baka András kinevezéséről

Az Országgyűlés június 15-én szavaz a köztársasági elnök által a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrásról. A jövő héten titkos szavazáson jegyzőt is választanak: az MSZP péntek délig tesz javaslatot arra, ki legyen a jelölt. Ezzel a volt MDF-frakció utolsó parlamenti tisztségviselőinek helyére választanak tagokat. A frakciók májusban állapodtak meg arról, hogy módosítják a 2006-os politikai megállapodást: ez alapján az MSZP kapja az országgyűlési jegyzői posztot.

A házbizottság ülésén egyeztettek arról is, hogy a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete (TTT) és felügyelőbizottsága tagjaira június 10-én indítja el a jelölési eljárást, így lehetővé válik, hogy még a rendkívüli ülésszakon megválasszák a tagokat. A két testület tagjainak mandátuma július 17-én jár le.

A kormány június 10-ig kezdeményezni fogja a házelnöknél az Országgyűlés rendkívüli ülésszakát. A tavaszi ülésszak utolsó napja június 15-e, a rendkívüli ülésszak pedig június 29-ig tart.

Napirendre kerül a képviselői költségtérítés

Az előzetes napirend szerint a parlament kedden vitatja meg a szocialisták által benyújtott, az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, valamint az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítást. A Göndör István által benyújtott javaslat szerint az országgyűlési képviselők a magánszemélyekkel azonos módon és feltételekkel adóznának a jövőben, a költségtérítésük pedig megszűnne. Az előterjesztés összefüggésben van azzal, hogy ebben a kérdésben az Országgyűlés Seres Mária magánszemély kezdeményezésére népszavazást rendelt el áprilisban. A referendumot elrendelő határozat jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van.

Ugrás vissza Ugrás vissza...