Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csak Burány Sándor tesz esküt hétfőn

Létrehozva: 2003. február 27.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hétfőn teszi le miniszteri esküjét az Országgyűlésben Burány Sándor, aki a munkaügyi tárcát vezeti majd. Elődjének, Kiss Péternek nem kell esküt tennie ahhoz, hogy átvegye a kancelláriaminisztérium irányítását. A parlament a jövő héten még nem tudja megválasztani a médiahatóság új elnökét, mert Hajdu Istvánt hivatalosan még nem jelölték a posztra.
Az MSZP, az SZDSZ és az MDF is arra kérte az Országgyűlés elnökét, hogy a jövő héten döntsön a Ház a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének ügyében, annak ellenére, hogy a demokrata fórum és a Fidesz egyelőre nem tudott megegyezni a jelöltek számát illetően - derült ki a házbizottság csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón .
Fidesz-MDF vita a jelöltek számáról
Szili Katalin , a parlament elnöke hangsúlyozta: a frakcióknak pénteken kell megtenniük a jelöléseiket ahhoz, hogy a kérdésről hétfőn szavazni tudjon az Országgyűlés. Elhangzott, hogy a Fidesz és az MDF az ügyben még egyeztet egymással. A két párt között abban van nézeteltérés, hogy a Fidesz három, az MDF viszont két tagot kíván jelölni négy helyre.
A házelnök az Alkotmánybíróság egy korábbi álláspontjára hivatkozva felhívta a figyelmet a kuratóriumok működőképességének elsőbbségére. - Az Alkotmánybíróság határozata szerint még az egyoldalú megalakulás is kisebb veszélyt jelent annál, hogy nem alakul meg a grémium - tette hozzá.
Megjegyezte azt is: nincs törvényi akadálya annak, hogy közös jelöltállítás helyett a képviselőcsoportok több jelöltet állítsanak, és így nagyobb létszámú elnökséget válasszon az Országgyűlés.
Nincs konszenzus a napirendről
Szili Katalin jelezte, hogy az ORTT elnökét a jövő héten még nem tudja megválasztani a parlament, mert Hajdu István volt rádióelnököt még nem jelölték hivatalosan.
A jövő héten kétnapos plenáris ülés lesz a Házban. Hétfőn teszi le miniszteri esküjét Burány Sándor, aki a munkaügyi tárcát vezeti majd. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Kiss Péter eddigi munkaügyi miniszternek nem kell esküt tennie ahhoz, hogy átvegye a Miniszterelnöki Hivatal irányítását.
A Házbizottság tanácskozásán nem alakult ki konszenzus a jövő heti ülés napirendjét illetően, a Fidesz ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a Nemzetőrség megszüntetéséről szóló javaslat kerüljön le a napirendről.
Ugrás vissza Ugrás vissza...