Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hitelt adna a kormány a háziorvosi praxis kiváltásához

Cikk:

A kormány 2 milliárd forintos tőkével praxiskezelő központot hoz létre, ahol a fiatal háziorvosok 8-10 millió forintos áron válthatnák meg a háziorvosi praxist, ehhez a kormány hosszú lejáratú, kamatmentes hitelt biztosítana.

A kormány szerdán döntött a háziorvosi praxisjog átalakításáról és az elektronikus receptek 2012-es bevezetéséről – jelentette be Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár szerint az elmúlt években nehezen keltek el a háziorvosi praxisok az egy-két milliótól egészen tízmillió forintig megszabott árakon, sok praxis pedig visszaszállt az önkormányzatokra, miközben a háziorvosi kar elöregedett.

A kormány ezért az egészségügyi törvények módosítása, majd ez ehhez tartozó rendeletek elfogadása után két milliárd forintos tőkével praxiskezelő központot hoz létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését. A praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi, mintegy 46 milliárdos többletéből finanszírozzák. Az államtitkár szerint 8-10 milliós árat lehet majd szabni a háziorvosi praxisokért, amelyeket a praxiskezelő központ által nyújtandó hosszú lejáratú, kamatmentes hitelek segítségével vásárolhatnak meg a fiatal orvosok.

A kormány következő döntéseivel a társadalmi szükségletek alapján szabályozza területi egészségügyi ellátási kötelezettségeket. A betegjogok megerősítése érdekében törvényi felhatalmazás születhet arra, hogy létrejöjjön a nemzeti betegfórum, a gyógyszerfelhasználásban pedig igyekeznek érvényesíteni az egyéni felelősséget: a teljes gyógyszerkedvezményt csak azok kaphatják majd meg, akik együttműködnek az orvossal, egyénileg is felelősséget vállalva ezzel a terápiában. A tervezett jogszabályok támogatást nyújtanának majd a kisforgalmú patikáknak ahhoz, hogy fennmaradhassanak - sorolta Szócska Miklós. Az államtitkár bejelentette azt is, hogy jövőre bevezetik az elektronikus (e)-receptet.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón megjegyezte: az intézkedésekkel a tudatos gyógyszerfelhasználást és a gyógyszerkassza 2012-es fenntarthatóságát szeretné biztosítani a kormány.

Ugrás vissza Ugrás vissza...