Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Humánerőforrás-fejlesztésre 191 milliárd forint 2007-ig

Létrehozva: 2004. július 22.
Módosítás: 2005. január 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nagy az érdeklődés a Nemzeti Fejlesztési Terv humánerőforrás fejlesztésére kiírt pályázatai iránt. A július elején lejárt 12 kiírásra hétszáz pályázat érkezett, és van, amelyiknél kimerülni látszik a három évre előirányzott keretösszeg.

A Humánerőforrás-fejlesztés operatív program keretében idén 18 pályázati előirányzatot alakítottak ki, amelyekből július elejéig 12 beadási határideje lejárt. A beadott pályázatokat hatvan napon belül elbírálják, és eredményt hirdetnek. Az első értékelő bizottsági üléseket július utolsó hetében tartják, azt követően 7 napon belül kell döntést hozni a nyertesekről.

Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta, a most lezárt pályázati ablakokra hétszáz pályázat érkezett, amelyeknek több mint kilencven százalékát be tudják fogadni. A 12 pályázat támogatási kerete 48 milliárd forint, a pályázók 76 milliárd támogatást igényeltek, amely egyes fejezeteknél meghaladja a hároméves, 2006. végéig rendelkezésre álló keretet is.

A HEFOP keretében 191 milliárd forint áll rendelkezésre humán erőforrás fejlesztésére, melyből 68,6 milliárd forintot központi programokra fordítanak. A tárca tájékoztatása szerint központi programok keretében még az idén várhatóan 45 milliárd forintot kötnek le támogatási szerződéssel.

Megmaradnak a versenyképességet javító kiírások

Jelentős érdeklődés volt a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása az oktatásban pályázatra, melyre 229 pályázat érkezett, összesen 4,5 millió forint támogatást igényelve.

A vállalkozói készségek fejlesztését elősegítő képzések támogatására 104 pályázatot adtak be, melynek keretében 1-50 millió forint között lehet támogatást igényelni.

A felsőoktatás tartalmi fejlesztésére vonatkozó pályázatra 88-an jelentkeztek, és a támogatási igény meghaladja a 20 milliárd forintot. Ennek a pályázati kerete 2004-2006 között 7,3 milliárd forint.

A felnőttképzés hozzáférésének javítása a közművelődési intézmények bevonásával pályázatra 43-an adtak be támogatási igényt. A támogatási keret 1,5 milliárd forint, és az igényelt támogatás 1,9 milliárd forint. A miniszter szólt arról, hogy 2007 után is megmaradnak a munkavállalók versenyképességének javítását szolgáló pályázati lehetőségek.

A kormány áttekinti a pályázati források felhasználását

Baráth Etele , a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár elmondta, hogy más programok területén is jól haladnak a pályázatok, és Magyarország a csatlakozott országok között élen jár az uniós források pályáztatásában. Az államtitkár szólt arról, hogy a kormány áttekinti, mi legyen, ha a jelentkezések kimerítenék a három évre meghatározott összes keretet. Az uniós források pályáztatására mindenképpen biztosítani kell a folyamatosságot és differenciáltabban kell kezelni az éves lehetőséget.

Baráth Etele szólt arról, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium is fontos szerepet játszik majd a 2007-2013 közötti időszakra szóló tervezési folyamatban, hiszen mind a négy stratégiai pillér - társadalmi és gazdasági kohézió, az ország versenyképességének javítása, a tudásvezérelt és megújuló társadalom megerősítése, a fenntartható fejlődés elvének érvényesítése - építkezik a tárca munkájára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...