Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:November közepéig még beadható a HEFOP versenyképességi pályázata

Létrehozva: 2004. október 20.
Módosítás: 2004. november 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A HEFOP február 25-én hirdette meg a Gazdasági versenyképesség operatív program keretében megpályázott beruházásokhoz és egyéb fejlesztésekhez kapcsolódó, képzésekre szóló pályázatát, melyen egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, szövetkezetek vehetnek részt. A pályázatokat november 15-ig lehet beadni.
A Humánerőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP) olyan képzési programokat támogat, amelyek a munkahelyteremtéshez kapcsolódnak, és amelyek fejlesztik a vállalkozások - különösen a mikro-, kis- és közepes vállalkozások - alkalmazkodóképességét. Mivel a mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős része nem rendelkezik a tartós növekedéshez szükséges szellemi és fizikai kapacitásokkal, e vállalkozások alacsony hatékonyságúak, és esetükben fennáll a piacvesztés kockázata is.
Az intézkedés olyan személyre szabott tudást nyújtó képzések megvalósulását támogatja, amelyek célja az általános vállalkozói készségek fejlesztése, valamint segíti az EU-csatlakozást követő, új követelményeknek való megfelelést is.
A rendelkezésre álló támogatási keret 17,2 milliárd forint
A HEFOP két pályázatot hirdetett februárban, 17,2 milliárd forintos támogatási kerettel. A vállalkozói készségek fejlesztését célzó képzések támogatására kiírt pályázat beadási határideje május 26-án lejárt. A programban 1,05 és 18 millió forint között lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni.
Budapestről és környékéről érkezett a legtöbb pályázat
A május 26-i beadási határidőre 104 pályázat érkezett összesen 946 millió forintos támogatási igénnyel, amely a 2004-2006-os időszakban rendelkezésre álló keretösszeg egyötöde. Ebből 100 pályázat felelt meg a formai feltételeknek, és az értékelés alapján 73 nyertes pályázóval köthető meg a támogatási szerződés.
A 73 nyertes pályázat szerződésekkel leköthető támogatási kerete 586 millió forintot tesz ki, míg a projektek összértéke 896 millió. A pályázóktól elvárt önerő aránya 10-65 százalék, amelynek mértéke függ a képzés típusától.
Előnyben részesültek a kis- és középvállalkozások, valamint azok a pályázók, akik hátrányos helyzetűek képzését vállalják. A legtöbb pályázat Budapestről és Pest megyéből érkezett.
A képzéseken általában 10-20 fő részvétele várható, előfordul azonban 100-200 fős, illetve 1-2 fős képzési igény is. A projekteknek, azaz a képzéseknek a támogatási szerződés aláírásától számított két éven belül be kell fejeződnie.
November 15-ig még lehet jelentkezni a GVOP-pályázatra
A Gazdasági versenyképesség operatív program (GVOP) keretében megpályázott beruházásokhoz és egyéb fejlesztésekhez kapcsolódó képzések megvalósítására szóló pályázat beadási határideje 2004. november 15.
A pályázat célja a munkaerő versenyképességének, a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása azáltal, hogy a vállalkozások igényeinek leginkább megfelelő képzési projektek valósuljanak meg, melyek szorosan kapcsolódnak a GVOP intézkedéseiben szereplő projektekhez. Ezért a pályázat olyan általános és speciális képzéseket támogat, amelyek hozzájárulnak a pályázó vállalkozás versenyképességének és alkalmazkodóképességének fokozásához.
Támogatható tevékenységek
Támogatható: az általános képzés, amely nem csak közvetlenül a munkavállalók munkakörében alkalmazható tudás megszerzését célzó elméleti és gyakorlati oktatás, olyan képesítés megszerzése, amely más munkaterületen és más vállalkozásoknál széles körben felhasználható; továbbá támogatható olyan speciális képzés, amely csak a munkavállaló munkakörében közvetlenül alkalmazható tudás megszerzésére irányuló oktatás.
A pályázatra azok a magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkező egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, szövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek a GVOP kapcsolódó pályázatain támogatásban részesültek.
Az elnyerhető támogatás 1,05 millió és 18 millió forint közötti összeg lehet.
A támogatás mértéke az igényelhető támogatástól, a képzés típusától, a vállalkozás méretétől és a képezni kívánt hátrányos helyzetű munkavállalók számától függően 35-90 százalék között lehet.
Az év végén újabb pályázatot hirdetnek
A HEFOP várhatóan 2004 végén hirdet újabb pályázati lehetőséget a rendelkezésre álló több mint 17 milliárd forint fennmaradó részére. Az új kiírás célja és a potenciális pályázók köre az eddigiekkel megegyezik, így a vállalkozások továbbra is jelentkezhetnek.
A pályázati felhívás olvasható lesz a HEFOP Irányító Hatóság honlapján ( www.hefop.hu ), míg a teljes pályázati dokumentáció az ESZA Kht. honlapjáról ( www.esf.hu ) lesz letölthető.
Ugrás vissza Ugrás vissza...