Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tervezettnél kisebb volt az államháztartás hiánya augusztusban

Létrehozva: 2003. szeptember 16.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Augusztusban az államháztartás hiánya 105,7 milliárd forint volt. A tervezettnél 40 milliárddal kisebb hiány annak köszönhető, hogy a bevételek 20 milliárddal felülmúlták a tervezettet, a kiadások pedig ugyanennyivel maradtak el az előre prognosztizálttól.

Augusztus végéig az államháztartás hiánya az éves előirányzat 85 százalékát, a bevétel pedig a tervezett összeg 64,9 százalékát érte el, a kiadások 66,9 százalékon álltak. Az államháztartás hiánya augusztusban 105,7 milliárd forint volt, ez csaknem 40 milliárddal kevesebb az erre a hónapra tervezettnél - közölte Várfalvi István , a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. A csökkenést többek között a gyorsuló ütemben érkező áfa- és szja-bevételek, illetve az áfa-visszautalások csökkenése okozza. Az éves tervezett áfabevétel egyébként 72 százalékon áll.

A 105,7 milliárdos hiányból a központi költségvetés egyenlege 56,6 milliárddal, a TB-alapok 50,1 milliárddal részesedik, az elkülönített állami pénzalapok viszont 1 milliárdos szufficitet mutatnak. A szeptemberre prognosztizált államháztartási hiány 95,3 milliárd forint.

Novemberben elérjük az éves hiányt

A PM szerint a csökkenő tendencia ellenére az államháztartás hiánya már novemberben eléri a tervezett 832,2 milliárdos hiányt. Kedden a parlamentben Veress János , a PM politikai államtitkára arról beszélt, hogy a tavalyi évre eredetileg jóváhagyott 3,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány az előző kormány által vállalt kötelezettségek miatt hat százalékkal, míg a jelenlegi kormány intézkedéseinek hatására egy százalékkal emelkedett meg, így alakult ki a közel tízszázalékos pénzforgalmi államháztartási hiány.

Ugrás vissza Ugrás vissza...