Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Márciusra 84 milliárdos hiányt vár a Pénzügyminisztérium

Létrehozva: 2004. március 17.
Módosítás: 2004. március 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az államháztartás januári 218 és februári 123 milliárd forintos hiánya után a deficit további csökkenésére számít a Pénzügyminisztérium. A pénzügyi tárca illetékesei szerint ebben a hónapban mindössze 84 milliárd forinttal haladják meg a kiadások a bevételeket.

A Pénzügyminisztérium (PM) szerdán hozta nyilvánosságra a központi költségvetés februári és első kéthavi hiányáról szóló jelentést, valamint a PM korrigált idei prognózisát. A most közölt adatok szerint a hiány márciusban várhatóan 84 milliárd forint lesz. Az első negyedévben így 426 milliárd forintos, a bruttó nemzeti termék (GDP) 2,1 százalékát elérő államháztartási hiánnyal számolnak a pénzügyminisztériumi szakemberek.

Az első félév végére ezermilliárd fölött lesz a hiány

A Pénzügyminisztérium honlapján közzétett mérleg és prognózis szerint (mely a letölthető anyagok között megtalálható) ebben a hónapban a központi költségvetés 101 milliárdos hiánnyal zár, az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 1,1 milliárdos, a társadalombiztosítási (tb) alapoké 15,6 milliárdos többletet mutat majd. Így az államháztartás teljes hiánya 84 milliárd forint, a GDP 0,4 százaléka lesz.

Az első negyedévet a központi költségvetés 347,7 milliárd, míg a társadalombiztosítás 100,1 milliárdos hiánnyal zárja. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege három hónap után plusz 21,8 milliárd forint, míg az e három mutatóból számolt államháztartási hiány 426 milliárd forint lesz.

A PM elkészítette az első félévre, az első kilenc hónapra és az egész évre vonatkozó prognózist is. A tárca számításai szerint június végére az államháztartási deficit eléri az ezermilliárd forintot. A hiányból a társadalombiztosítási alapok 174,7 milliárd, a központi költségvetés 855,9 milliárd forinttal részesedik, az elkülönített pénzalapok 25,8 milliárdos többlettel zárnak majd.

A második félévtől lassabban nő a deficit

Az év második felétől a hiány növekedésének lassulását várják a PM szakértői. Becslésük szerint a harmadik negyedévben mindössze 96 milliárddal emelkedik a deficit - kevesebbel, mint az első két hónap bármelyikében -, amit elsősorban a központi kormányzat hiányának mérsékeltebb emelkedésétől várnak. Ez a deficit júliustól októberig az előrejelzés szerint csupán 35 milliárddal nő, miközben a tb-alapok hiánya 174,6 milliárdról 237,4 milliárdra emelkedik.

A most elkészített előrejelzés szerint az államháztartási deficit év végére 1 184,6 milliárd forint lesz, ami 5,8 százalékos GDP-arányos hiányt jelent. Ebből a 1 184,6 milliárdból a központi költségvetés 855,8 milliárddal részesedik majd - a prognózis szerint tehát a büdzsé az utolsó negyedévben pozitív szaldóval zár -, a tb-alapok hiánya 346,6 milliárd forint lesz, míg az állami pénzalapok várhatóan 17,7 milliárdos többlettel zárnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...