Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új hitelt kaphatnak a Széchenyi-kártyás vállalkozások

Cikk:

A Széchenyi-kártyán alapuló, 10 évre és 5-50 millió forintos összegre szóló, ingatlanfedezet nélküli beruházási hitelt várhatóan jövő tavasztól igényelhetik a vállalkozók a területi kamaráknál és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége hálózatában.


Ünnepélyesen átadták a százezredik, egyben az első kétéves futamidejű Széchenyi-kártyát csütörtökön. Az átadási ünnepségen Veres János pénzügyminiszter és Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára sikertörténetként értékelte a kis- és középvállalkozások finanszírozásának ezen eszközét. A Széchenyi Kártya eredményei közül Veres János kiemelte, hogy hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, a tisztább üzleti és kereskedelmi forgalomhoz. Egyben megköszönte a vállalkozóknak, hogy támogatták a konvergenciaprogramot. Burány Sándor államtitkár is úgy vélekedett, hogy folytatni kell a tárgyalást a kártyát működtető KA-VOSZ-szal arról, hogy Széchenyi Kártya bázisán kedvező hitelkonstrukció jöjjön létre a kis- és középvállalkozások finanszírozására.

A vállalkozások 3 százalékánál vannak gondok a törlesztéssel

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke arra hívta fel a kártyatulajdonosok figyelmét, hogy a nemzetközi pénzügyi válság hatására fogyasztáscsökkenésre, a termelés szerkezetének átalakulására, dráguló hitelekre lehet számítani, a gondok áthidalásában pedig fontos lesz a kis- és középvállalkozások finanszírozása. Kitért arra, hogy tárgyalnak a Széchenyi-kártya állami kamattámogatásának meghosszabbításáról, illetve a kártya bázisára épülő, kedvező feltételű beruházási hitel bevezetéséről.

Demján hiteles programnak nevezte a Széchenyi Kártyát, amely több kormányzati cikluson keresztül is segítette a vállalkozásokat. A mintegy 100 ezer Széchenyi Kártya 3 százalékánál van visszafizetési probléma, ami nemzetközi összehasonlításban is jó eredménynek számít. Szerinte a KKV-k társulással növelni tudják tőkeerejüket, amely szükséges a piacon maradásukhoz.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy kis- és középvállalkozói szektor jelentős gazdasági terhet hordoz, és szükséges a támogatásuk a piacon maradáshoz.

Tavasztól indulhat az új beruházási hitel

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 2002. évi indulás óta 550 milliárd forint hitelt helyeztek ki a mintegy 100 ezer kártya révén. A Széchenyi Kártyára épülő beruházási hitel a Jeremie mikrohitel és a Magyar Fejlesztési Bank kisvállalkozói hitel kombinációjaként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával jönne létre. A tervek szerint a konstrukcióban 5-50 millió forint közötti beruházási hitelt vehetnének igénybe a kártyával rendelkezők 10 éves futamidőre, ingatlanfedezet nélkül. Várhatóan 2009 tavaszától lehet majd igényelni az új hiteltípust a területi kamarák és a VOSZ hálózatában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...