Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jóváhagyták a hitelt az EU pénzügyminiszterei

Cikk:

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden jóváhagyták az IMF-EU-Világbank közös hitelcsomagjának uniós, 6,5 milliárd eurós részét. Magyarországnak nem áll szándékában felvenni az Európai Unió tagországai által most jóváhagyott hitelkeretből - erősítette meg Veres János pénzügyminiszter.

Kedden Brüsszelben az Európai Unió pénzügyminiszterei jóváhagyták azt a 6,5 milliárd eurós középtávú pénzügyi támogatást, amellyel az EU Magyarországot kívánja segíteni - jelentette be az EU francia elnöksége a találkozó alatt. A kölcsönkeretet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank (IBRD) összesen 20 milliárd euróra egészíti ki. A miniszteri közlemény szerint a segítség arra szolgál, hogy Magyarország szembe tudjon nézni az országot jelenleg sújtó pénzügyi válsággal. A magyar pénzpiacok jelenleg erős nyomás alatt állnak - fogalmaz a közlemény.

Az Európai Bizottság múlt héten javasolta hivatalosan a tagállamoknak, hogy az unió biztosítson kölcsönkeretet Magyarországának a fizetési mérleg egyensúlyának támogatására. A bizottság akkori jelzése szerint a kölcsön legfeljebb öt részletben hívható le, az átlagos futamidő öt év lesz. További részleteket a miniszteri ülésen sem közöltek.

Az EU hivatalosan arra az uniós jogszabályra hivatkozik a kölcsönnél, amely az euróövezeten kívüli országok számára is lehetővé teszi a segítséget, ha váratlan külső problémák miatt fizetésimérleg-nehézségekkel kerülnek szembe. Ez az első alkalom, hogy igénybe veszik az évtized elején életbe lépett jogelemet. Az unió legutóbb a kilencvenes évek elején élt hasonló eszközzel, akkor Olaszországot segítették.

Veres: nem áll szándékunkban felvenni a hitelt

Magyarországnak nem áll szándékában felvenni az Európai Unió tagországai által most jóváhagyott hitelkeretből - erősítette meg Veres János pénzügyminiszter. Az Európai Bizottság és a Pénzügyminisztérium munkatársai szerdától egyeztetik a megállapodás feltételeit, és a tárgyalások várhatóan két hét múlva fejeződnek be. A részletekről a tárgyalások lezárásáig nem lehet biztosat mondani, de a megállapodás keretében létrehozandó egyetértési nyilatkozatban "nincs újdonság". Szerepel benne a Magyarországon már ismertetett, új költségvetési konszolidációs program, a költségvetési szabályokkal kapcsolatos, az Országgyűlés előtt lévő törvényhozási folyamat, az intézkedések és kiadások ellenőrzésére vonatkozó javaslat, a pénzügyi szektor szabályozásának és felügyeletének reformjára vonatkozó magyar javaslatok, és a hatóságok válságkezeléssel kapcsolatos képességeinek megerősítése, valamint az uniós versenyképesség javítását célzó, úgynevezett lisszaboni célok teljesítésének keretében vállalt magyar erőfeszítések - sorolta a miniszter.  

Közös fellépés a spekulánsok ellen

Pénzügyminiszteri egyeztetés is folyik Magyarország, Románia és Lengyelország között a valutaspekuláció elleni fellépés lehetőségeiről - mondta el Veres János. Calin Popescu Tariceanu román kormányfő kezdeményezésére előző nap magyar-román miniszterelnöki megbeszélésre is sor került az ügyben, miután Bukarest szeretné elérni, hogy a három ország a pénteki informális brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón közös kezdeményezéseket tegyen. Veres János Brüsszelben maga is tárgyalt a témáról a román és a lengyel delegációval, de egyelőre nem tudja megítélni, "mi érhet be" az egyeztetésből a soron kívüli állam- és kormányfői találkozóra.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...