Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hitelcsomag a kelet-európai bankrendszernek

Cikk:

Három nemzetközi pénzügyi szervezet több mint 24 milliárd eurós finanszírozási programot állított össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére. Az EBRD 6 milliárd, az EIB 11 milliárd, a Világbank pedig 7,5 millió euróval száll be a programba.

Több mint 24 milliárd eurós, közös finanszírozási programot állítottak össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ vezető nemzetközi befektetési és hitelintézetei, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a maga részéről pénteken Londonban hivatalosan bejelentette a kezdeményezést. Összesen 24,5 milliárd euróig terjedő finanszírozási csomagról van szó, amelyhez az EBRD mellett az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Világbank járul hozzá. A terv a válságra adott nemzeti szintű válaszlépéseket egészíti ki. Célja "gyors, nagyarányú és összehangolt" pénzügyi segítség a reálgazdaságnak - különösen a kis- és közepes vállalatoknak - nyújtandó hitelezés támogatására, magánbankokon keresztül.

A legnagyobb hozzájárulást az EIB adja, 11 milliárd euróval. Ennek a résznek a kedvezményezettje a közép-, kelet- és dél-európai kis- és középvállalati szektor. Az EIB 11 milliárd eurós finanszírozásából 5,7 milliárd euró máris hozzáférhető "gyors szétosztásra", további 2,8 milliárd eurónyi finanszírozást az intézet várhatóan április végéig hagy jóvá, és ezen felül is várhatók még kiutalások.

A Világbank hozzávetőleg 7,5 milliárd euróval járul hozzá a csomaghoz, ebből az idén és jövőre összesen 3,5 milliárd euró jut a felzárkózó európai bankszektor problémáinak kezelésére. Az EBRD 2009-2010-ben 6 milliárd euróig terjedő összeget nyújt a térségi pénzügyi szektornak - és közvetlenül a kis- és középvállalatoknak -, befektetés, valamint adósság- és kereskedelem-finanszírozás formájában.

Thomas Mirow, az EBRD elnöke a bejelentéshez fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a csomagban részes pénzintézetek azért léptek, mert kiemelt felelősséggel viseltetnek a térség iránt. Európa integrációja hosszú évek óta a jólét és kölcsönös előnyök forrása, ezért nem szabad megengedni a folyamat visszafordulását, mondta a kelet-európai és közép-ázsiai térség átalakulásának segítésére 1991-ben létrehozott londoni bank vezetője.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke a közös pénteki nyilatkozatban hangsúlyozta: eljött az ideje annak, hogy Európa összefogjon és ne hagyja elveszni az elmúlt húsz év vívmányait a gazdasági válság miatt, amely gyors ütemben válik "emberi válsággá".

Philippe Maystadt, az EIB elnöke szerint a közös akcióterv felgyorsítja a válságtól súlyosan érintett közép-, kelet- és dél-európai országok reálgazdaságának életfontosságú finanszírozását a bankokon keresztül, és elősegíti, hogy a kisvállalatok túlélhessék "e viharos időket".

Ugrás vissza Ugrás vissza...