Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tábornoki kinevezések október 23. alkalmából

Cikk:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium (HM) központi ünnepségén kitüntetéseket és elismeréseket adott át a honvédelmi miniszter.
A köztársasági elnök a Honvédelmi Minisztérium Rehabilitációs Bizottságának kezdeményezésére - a honvédelmi miniszter előterjesztésére - eredeti rendfokozatát posztumusz helyreállította néhai Kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredesnek.
A szaktárca közlése szerint az 1892-ben született Kisbarnaki Farkas Ferencet 1944-ben hívták haza miniszterelnöknek, ám mikor Szálasi lett a kormányfő, kegyvesztetté vált. 1945-ben lefokozták honvéddá, majd 1947-ben emigrált, 1950-ben pedig távollétében életfogytiglanra ítélte a népbíróság. Később ellen-miniszterelnökké is választották őt az emigráns magyarok. 1980-ban halt meg. 
A rendezvényen több tábornoki kinevezést is átnyújtottak.
Vezérezredessé nevezték ki Márton András nyugállományú altábornagyot, aki 1956-ban az akadémia parancsnoka volt, illetve altábornaggyá nevezték ki Pallos Ferenc nyugállományú vezérőrnagyot, aki az esztergomi páncélos hadosztálynál szolgált 1956-ban. Vezérőrnaggyá léptették elő Kovács Sándor nyugállományú dandártábornokot, aki a csepeli nemzetőrség parancsnoka volt, valamint dandártábornokká nevezték ki Dinnyés László nyugállományú ezredest, aki a katonai forradalmi tanács tagjaként tevékenykedett.
A köztársasági elnök a honvédelmi miniszter előterjesztésére beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kettő, a Lovagkeresztet pedig három katonának adta. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet négyen vehették át.
Maléter Pál Emlékérmet kapott néhai Váradi Gyula vezérezredes, az 1956-os Forradalmi Katonai Tanács elnöke, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) egyik alapítója, Újvári József nyugállományú dandártábornok, a TIB katonai szervezetének elnöke, Földvári Rudolf nyugállományú őrnagy, a TIB tagja, valamint Soós Antal nyugállományú őrnagy, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének tagja.
A honvédelmi minisztertől a kitüntetettek átvehették a Szolgálati Érdemjel, valamint a Honvédelemért Kitüntető Cím különböző fokozatait.
Ugrás vissza Ugrás vissza...