Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A közbeszerzés miatt csúszott a robotrepülők beszerzése

Cikk:

A jövő év második felétől robotrepülőgépeket is használhat a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja Afganisztánban. Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerint a gépek beszerzése a nehézkes közbeszerzési eljárások miatt csúszott.

A jövő év második felében már robotrepülőgépeket is használ a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja Afganisztánban; a személyzet felkészítése januárban kezdődik Izraelben - mondta az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter csütörtökön. Szekeres Imre közölte, hogy másfél hónappal ezelőtt írta alá a szerződést a robotrepülőgépek beszerzéséről. Összesen három készletet vásárolnak, olyan távirányító berendezésekkel, amelyeket akár a terepjáró járművekre is szerelhetnek. Ezek az eszközök jelentős mértékben javítják a magyar katonák felderítő képességeit, és ez által biztonságukat is erősítik. Hozzátette, hogy a közbeszerzési eljárás szabályai sokszor lehetetlen helyzetet teremtenek, emiatt csúszott a robotrepülőgépek régóta tervezett beszerzése is.

Épül az afganisztáni infrastruktúra

Jelenleg 325 magyar katona tevékenykedik Afganisztánban, ennél több magyar katona csak Koszovóban állomásozik. Az Afganisztánban állomásozó mintegy 51 ezer külföldi katona célja, hogy a katonai és a rendfenntartási teendőket minél előbb az afgán hadsereg és a rendőrség vegye át. Szekeres Imre szerint szemmel látható a fejlődés: Mazar-i-Serif és Puli-Humri között elkészült az európai színvonalú országút, és két évvel ezelőtt elkezdődött a magasfeszültségű vezetékek kiépítése is.

Páncélozott dzsipeket használhatnak

A tartomány stabilitása változatlanul erős, az afgánok támogatják a magyar katonákat. Egy afgán tiszt úgy fogalmazott, hogy az embereknek elegük van a háborúból, nem akarják úgy az utcára küldeni gyermekeiket, hogy felrobbanhatnak egy merényletben. A miniszter közölte, hogy amíg a megfelelő képesítést meg nem szerzik a magyar tűzszerészek, addig nem végezhetnek munkát a táboron kívül. A közelmúltban életét vesztett két tűzszerész helyét be kell tölteni, de ahhoz újabb tűzszerészeknek kell letenniük az elsőfokú tűzszerész vizsgát. Szekeres Imre kiemelte, hogy a katonák kérése alapján a rádiózavaró eszközökkel felszerelt dzsipek hamarosan megkapják a páncélvédettséget.

Vezeték nélküli internet a táborban

A magyar katonák kényelmét szolgálja, hogy bővítették a bázis internetes hálózatát. A katonák laptopjaikkal már vezeték nélküli hálózatra tudnak kapcsolódni a kantinban, így könnyebben tudják tartani a kapcsolatot a családjukkal. Mivel a katonák többször panaszkodtak a helyiek által készített kenyérre, ezért most lisztet is hozott a delegáció, hogy karácsonyra kenyeret tudjanak sütni maguknak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...