Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Takarékossági intézkedések a Honvédelmi Minisztériumnál

Cikk:

A Honvédelmi Minisztérium egyötödével csökkenti a külföldi találkozók, tanulmányutak számát, átszervezi az atasséhivatal munkáját, és legalább hetven, már nem használt ingatlant ad át a Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy lefaragja a működési költségeit. Idén elmarad a kecskeméti repülőnap is.  

Szekeres Imre bejelentette, hogy háromezer új munkahelyet hoznak létre a Magyar Honvédségnél, ennyi szerződéses katonát vesznek fel, ez részben pótolhatja a gazdasági visszaesés miatt megszűnő munkahelyeket.

A minisztérium idén 313 milliárd forintból gazdálkodhat. A takarékos gazdálkodás érdekében a tárca áttekintette 2009. évi feladatait, és több tételt törölt ezek közül. Idén elmarad több hagyományos nagyrendezvény, mint például a városligeti honvédmajális, a kecskeméti nemzetközi repülőnap és a katonazenekari fesztivál. Az így felszabaduló 426 millió forintot kiképzésre, toborzásra és munkahelyteremtésre fordítják. Katonai díszelgés pedig ebben az évben kizárólag állami rendezvényeken lesz, amivel körülbelül 125 millió forintot takarítanak meg.

Húsz százalékkal csökkenti a honvédelmi tárca a tervezett külföldi találkozók, egyeztetések, megbeszélések, gyakorlatok, tanulmányutak számát. Felfüggesztik a brüsszeli attaséhivatal tevékenységét (feladatait hazai állomáshelyű regionális attasé látja el), attaséhelyettesi beosztásokat minősítenek vissza titkár-gyakornokivá, és lemondanak két, eredetileg tervezett új katonadiplomáciai beosztás létrehozásáról.

A három fő feladat - az ország katonai védelme és a katasztrófák elleni védekezés, valamint a szövetségesekkel való együttműködés - feltételeit természetesen idén is biztosítják - tette hozzá.
 
A miniszter kezdeményezi a honvédelmi célt már nem szolgáló, de HM-vagyonkezelésű mintegy hetven ingatlan és a Nemzeti Földalap részét képező, szintén feleslegessé nyilvánított ingatlanok (föld, rét, hadiút) azonnali átadását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. Az állagmegóvási és őrzési-védelmi költségek elmaradásával csaknem 1,2 milliárd forintot tudnak megtakarítani.

A hobvdelmi miniszter beszámolt a krakkói észak-atlanti védelmi miniszteri találkozóról, elmondta: megállapították, hogy Afganisztánban 2009 fordulópont lehet. Ha békés választásokon olyan helyi és országos vezetés jön létre, amelyet az afgán nemzet támogat, az kikövezheti az utat a belső megbékélés felé. A miniszter Krakkóban bejelentette: Magyarország hozzá akar járulni az afganisztáni választásokat segítő erő tevékenységéhez, és abban érdekelt, hogy az ottani műveletek finanszírozása közös legyen. Egy lövészszakaszt küldünk a NATO Reagáló Erő Kötelékéből a térségbe.

Ugrás vissza Ugrás vissza...