Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyorssegélyt kapott az Irakban elhunyt katona családja

Létrehozva: 2004. június 19.
Módosítás: 2004. június 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyorssegélyben részesítette a honvédelmi miniszter az Irakban elhunyt Nagy Richárd családját. A szakaszvezető halála miatt a honvédség teljes mértékű kártérítési kötelezettséggel felel.
A Magyar Honvédség teljes mértékű kártérítési kötelezettséggel felel Nagy Richárd szakaszvezető haláláért, aki szolgálat közben vesztette életét Irakban - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.
"A kártérítési felelősséggel kapcsolatos kötelezettségeket a hivatásos és szerződéses katonák jogállásáról szóló törvény szabályozza, amely szerint a honvédség, vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékben felel azért a kárért, amely az állomány tagjának a szolgálati viszonyával összefüggésben keletkezett" - mondta Matyuc Péter .
Hozzátette: a honvédség köteles megtéríteni az elmaradt jövedelmet, vagyis Nagy Richárd utolsó itthoni és iraki fizetését, valamint a dologi és a nem vagyoni kárt. Az Irakban szolgáló katonák még egy külön biztosítással is rendelkeznek, amely szerint baleseti halál esetén ötmillió forint kártérítést kapnak a hozzátartozók.
"A honvédelmi miniszter továbbá 434 ezer forint járulékmentes gyorssegélyben részesítette a családot, és természetesen a Magyar Honvédség állja a hősi halott katona temetésének költségeit is" - fűzte hozzá. A temetést követően a honvédség megvizsgálja azt is, hogy Nagy Richárd jövedelmével milyen mértékben segített a családfenntartásban, s ennek alapján édesanyja jövedelempótló támogatásban részesülhet a honvédségtől - mondta a szóvivő.
A 27 éves Nagy Richárd Hillától mintegy 70 kilométerre vesztette életét, amikor az Irakban szolgálatot teljesítő magyar zászlóalj ivóvizet szállító oszlopa mellett irányított robbantás történt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...