Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megemlékezés a cigány holokauszt áldozatairól

Létrehozva: 2003. július 30.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A második világháború alatt kivégzett mintegy félmillió európai roma emléke még mindig nem kap elég figyelmet - véli a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős államtitkára, aki szerdán Nagykanizsán, szombaton pedig a lengyelországi Auschwitzban emlékezik meg a holokauszt roma áldozatairól.
A Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára szerint minden európai polgár kötelessége megállítani a rasszizmust, a fajgyűlöletet, és megakadályozni, hogy ez még egyszer ártatlanok kivégzéséhez vezessen. "Kötelességünk emlékezni, s míg élünk, kötelességünk beszélni a holokausztról" - áll Teleki Lászlónak a cigány holokauszt emléknap alkalmából kiadott közleményében.
Ötvenkilenc évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan Auschwitzban egyetlen éjszaka alatt több mint háromezer romát öltek meg, amikor felszámolták a cigánybarakkokat. Erre emlékeznek a roma közösségek ezekben a napokban.
Az államtitkár felidézi: a második világháborúban a magyarországi cigányság kétszeres áldozatot hozott: magyar állampolgárként harcoltak romák a fronton, és haltak meg cigányok "nemzetidegenként" a lágerekben.
A második világháború alatt kivégzett mintegy félmillió európai roma emléke még mindig nem kap elég figyelmet - véli az államtitkár, aki szerint a múltat meg kell ismerni és szembe kell vele nézni.
Teleki László közleményében így fogalmaz: "Gyászunk nem szólhat csak a múltnak, legyen az figyelmeztető jel a jövőre nézve is. A cigány holokauszt emléknap fontos üzenete, hogy a jövőben egyetlen politikai erő se építsen a gyűlöletre."
A MeH roma ügyekért felelős politikai államtitkára szerdán a késő délutáni órákban Nagykanizsán, szombaton pedig a lengyelországi Auschwitzban emlékezik meg a holokauszt roma áldozatairól.
Ugrás vissza Ugrás vissza...