Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bizottság vizsgálhatja a holokauszt roma áldozatainak kárpótlását

Létrehozva: 2003. november 24.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Számos tisztázatlan kérdés áll fenn a holokauszt roma áldozatainak kárpótlása kapcsán - állapította meg az Országgyűlés emberi jogi bizottsága, ezért a témában parlamenti bizottság felállítását javasolják. Közben az Országgyűlés módosította a holokauszt túlélőinek kárpótlásáról szóló törvényt.
Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi és hazai kárpótlását vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. Szászfalvi László , az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke, előterjesztőként elmondta: a Roma Polgári Tömörülés megkeresése alapján foglalkozott a testület az üggyel. Az érintettek meghallgatása, valamint a szakmai háttéranyagok áttanulmányozása alapján a bizottság megállapította, hogy "a roma kárpótlás kapcsán számos tisztázatlan kérdés áll fenn".
Az emberi jogi bizottság szerint "sajnálatos módon történtek bizonyos, főleg adatvédelmi, illetve a romákat hátrányosan érintő intézkedések, esetlegesen visszaélések is, illetve megállapítható, hogy a folyamatok meglehetősen lassúak." Szászfalvi László hangsúlyozta: a bizottság fontosnak tartja, hogy a hazai legnagyobb kisebbség, a romák kárpótlásával az Országgyűlés is foglalkozzon, a vizsgálóbizottság felállítása hozzájárulhat a vitatott kérdések, az esetleges visszásságok és visszaélések tisztázásához, a kárpótlási folyamat felgyorsításához.
Új törvény a holokauszt túlélőinek kárpótlásáról
Az Országgyűlés egyhangúlag elfogadta hétfői ülésén azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a holokausztot túlélő, 60. életévüket betöltött magyar állampolgárokat a továbbiakban is életjáradékban lehet részesíteni. A párizsi békeszerződésről szóló 1947. évi törvény végrehajtására vonatkozó jogszabály módosítása értelmében az életjáradék folyósítása a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány közreműködésével történik.
A törvénymódosításra azért volt szükség, mert az életjáradék fedezetére annak idején rendelt 4 milliárd forint címletértékű kárpótlási jegy kerete az idén kimerült, így az eddigi kifizetésekre, valamint a jövőbeni új belépők igényeinek finanszírozására sem nyújt kellő forrást. Az idei költségvetésben erre a célra 2,9 milliárd forint áll rendelkezésre. A mostani módosítással a 2006. május 9-ig jelentkező jogosultaknak lehet majd megállapítani havi életjáradékot, a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló 1992. évi törvény előírásai alapján.
Ugrás vissza Ugrás vissza...