Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Honlap indult az egyszerűsített honosításról

Cikk:

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult csütörtökön; a www.allampolgarsag.gov.hu címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

 

Fontos, hogy a határon túli magyarok pontosan tájékozódhassanak az egyszerűsített honosításról, az új honlap az ő hivatalos tájékoztatásukat szolgálja – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön. A kérelmeket január 1-től lehet benyújtani, az állampolgárság megszerzése teljesen ingyenes lesz, költséget csupán a dokumentumok fordítása jelenthet. A kérelmeket három hónapon belül elbírálják. A határon túli magyarok számára az állampolgárság megszerzésének lehetőségével a magyar nemzet közjogi egyesítése előtt nyílik meg a lehetőség – fogalmazott Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt: nincs kétféle állampolgárság

Az egyszerűsített, kedvezményes honosítást kérheti a Magyarországon élő (függetlenül az itt tartózkodás időtartamától, jogcímétől) és a szomszédos államokban élő mellett a nyugat-európai, tengerentúli kérelmező egyaránt. A kormány arra kéri a határon túli magyar szervezeteket, hogy népszerűsítsék az egyszerűsített honosítási eljárást. A miniszterelnök-helyettes leszögezte: nincs kétféle állampolgárság, nem lesz külhoni magyar és magyarországi állampolgár, nincs "A" és "B" kategória.
 
Az eljárás indulásáig hatvan nap van hátra, a fejlesztések jól állnak, a külképviseletekre 51 munkatársat vettek fel, az anyakönyvvezetőknél is tartottak tájékoztatókat, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál pedig 100 új dolgozó állt munkába. Nagyon komoly informatikai fejlesztések is megvalósulnak, hiszen az eljárás a jelenlegi 12 hónapról 3 hónapra csökken majd – mondta el Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős kormánybiztos.

Az egész országban és a külképviseleteken is beadhatók a kérelmek

Az új honlap nyitóoldalán a köztársasági elnök köszönti a látogatókat. A honlapról le lehet tölteni az eljáráshoz szükséges dokumentumokat, választ találhatnak az érdeklődök magáról az eljárásról, arról, hogy hogyan, hol lehet kérelmezni az állampolgárságot. A kérelmet az összes magyarországi anyakönyvvezetőnél, a polgármesteri hivatalok mellett mintegy 2200 helyen, a bevándorlási és állampolgársági hivatal minden megyében megtalálható regionális ügyfélszolgálatain, és az összes magyar külképviseleten be lehet adni. Az oldalon is meg lehet tudni, hogy a kérelmező hol találja a hozzá legközelebb eső helyet kérelme beadásához, mi a teendő, ha eltorzították magyar nevét, ami a csángóknál gyakori.
 
Az érintettek a honlapon tájékozódhatnak a jogosultságokról és kötelezettségekről, s a gyakori kérdések között a legsűrűbben előforduló felvetésekre igyekeztek választ adni. Tájékoztatást találnak az idegen nyelvű okiratok lefordításáról is. Utóbbi kapcsán a kormánybiztos elmondta: megállapodtak az országos fordítóirodával, hogy a szokásos 11-12 ezer forint helyett anyakönyvi kivonatnál, önköltségi áron, 3500 forintért vállalják a munkát. A várható nagy érdeklődésre tekintettel tervezik azt is, hogy telefonon, majd interneten is lehetővé tegyék az előzetes időpont foglalásokat. A kérelem kitöltése mintegy negyedórát vesz igénybe – mondta a kormánybiztos.
  
Semjén Zsolt közölte, hogy a honlapot belső fejlesztéssel dolgozták ki, az az államigazgatásnak egyetlen fillérjébe nem került.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...