Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ejtőernyős bemutató, élő történelemóra a honvédelem napján

Létrehozva: 2003. május 24.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egész hetes programsorozat keretében emlékezik meg a Budai vár visszavételének évfordulójáról a Honvédelmi Minisztérium. A kitüntetések és koszorúzás után a hétvégén rendhagyó történelemóra, gyermekprogramok és ejtőernyős bemutató várja a Budai várba látogatókat.
A honvédelmi miniszter szerint nemzeti konszenzust kell teremteni a haderő előtt álló legfontosabb feladatokról, és arról, hogy a magyar katona legyen a legjobban fizetett állami alkalmazott. Juhász Ferenc erről a Magyar Honvédelem Napja alkalmából rendezett program megnyitóján beszélt szombaton a Budai várban, hozzátéve: a magyar haderőt a modern kihívásoknak megfelelően alakítják át, hiszen specializálódni kell, és új képességek kialakítására van szükség.
Élő történelemóra a Budai várban
A miniszter a Magyar Honvédelem Napja alkalmából felidézte Buda várának 1849. május 21-i visszafoglalását. - A dicsőséges tavaszi hadjárat keretében valami olyasmit mutattunk a világnak, amire korábban nem volt példa. Mohács után 300 évvel a magyar haderő felállt, győzött: visszafoglalta a nemzeti jelképet - fogalmazott.
A Budai várban az egész napos program során egyebek között élő történelemórán mutatják be a vár bevételének eseményeit, kommandósok tartanak önvédelmi bemutatót, különböző hagyományőrzők tartanak felvonulást, illetve ejtőernyős ugrások is színesítik a programot.
Az estig tartó rendezvényen a különböző gyermekprogramok mellett több katonazenekar is koncertet ad.
Kitüntetések a honvédelem napja alkalmából
Kedden a honvédelem napja alkalmából kitüntetéseket, miniszteri és honvédségparancsnoki szintű elismeréseket adott át Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke.
A honvédelmi miniszter Hunyadi János-díjat adományozott két tisztnek, valamint a nemzetközi katonai kapcsolatok elmélyítése érdekében kifejtett katonadiplomáciai tevékenysége elismeréseként Andrássy Gyula-díjat egy személynek.
A nyugállományú katonák és hozzátartozóik segítéséért Hadik András-díjban, katona-zeneszerzői munkásságáért Egressy Béni-díjban, a honvédő hagyományok ápolásáért Tinódi Lantos Sebestyén-díjban összesen hárman részesültek.
Parancsnokaik javaslatára a honvédelmi miniszter 43 katonát részesített a Szolgálati Érdemjel valamely fokozatában. Aranykoszorús I. osztályú repülőhajózó címet adományozott Szenes Zoltán altábornagy nyolc, Aranykoszorús I. osztályú ejtőernyős kitüntető címet két tisztnek.
A honvédségi nyugdíjas szervezetek érdekében végzett tevékenységükért négyen vehették az Aranykor kitüntető cím különböző fokozatait a honvédelmi minisztertől.
Tevékenysége elismeréséül Juhász Ferenc ezüst viselettörténeti kisplasztikát adományozott Gyenesei Istvánnak , a Somogy Megyei Közgyűlés elnökének.
Ugrás vissza Ugrás vissza...