Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minden ötödik forintot fejlesztésre költ a honvédség

Cikk:

2009-ben a honvédségre az ideinél hét százalékkal több költségvetési pénz jut, az összeg minden ötödik forintját pedig fejlesztésre fordítják - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bakonyi lőtéren, a Bevetési irány 2008 elnevezésű hadgyakorlat záróeseményén.

A Magyar Honvédségnek az elmúlt években történt átalakulás után alapvetően nyugalomra és fejlesztésre van szüksége - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a Hajmáskér térségében lévő bakonyi lőtéren, a Bevetési irány 2008 elnevezésű hadgyakorlat résztvevőinek köszöntésekor. Az elkövetkező években a honvédség költségvetésének minden ötödik forintját fejlesztésre fizetik ki - tette hozzá a kormányfő, megjegyezve: ez azt szolgálja, hogy jobbak legyenek a technikai feltételek, a Magyar Honvédség semmiben ne maradjon el a NATO-ban szolgáló más alakulatok felszereltségétől. A következő évben a honvédségre az ideinél hét százalékkal több költségvetési pénz jut - közölte a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc végül köszönetét fejezte ki és gratulált a felsorakozott katonáknak a hadgyakorlat kiváló teljesítéséért.

Szekeres: új stratégiára van szükség

Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédében utalt arra: amikor Magyarország tagja lett a NATO-nak, még "sziget" volt, szomszédaink közül egyik ország sem volt még tagja ennek a szövetségi rendszernek. Ma viszont nincs olyan szomszédos ország, amely ne lenne tagja a NATO-nak, vagy ne kötött volna vele békepartnerségi megállapodást. Kiemelte, hogy ezek a változások nálunk és a világban is megkövetelik egy új stratégia kialakítását. Ezért a Bevetési irány 2008 hadgyakorlat szövetségi feladataink szempontjából is jelentős - hangsúlyozta, rámutatva arra: a katonák gyakorolhatták a beérkező szövetségesi erők fogadását is, illetve bemutathatták a NATO-nak felajánlott zászlóalj-harccsoport alkalmazási készenlétét.

Csaknem kétezer katona vett részt a hadgyakorlaton

Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: gépesített zászlóalj-harccsoport bemutatóját láthatták a jelenlévők az egyhónapos bakonyi hadgyakorlat, a Bevetési irány 2008 zárásaként. Az ország védelmét, a betörő ellenség kiszorítását egy hónapon át gyakorló katonai kötelékben 1914 honvéd vett részt, bevetettek Gripen és MIG-29-es vadászgépeket, valamint 400 különböző technikai és harci eszközt. A gyakorlaton első esetben alkalmazták a szárazföldi és a légi erő harcászati összehangolását. A négyhetes hadgyakorlat 530 millió forintba került.
Ugrás vissza Ugrás vissza...