Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán bírálta a honvédség hadrafoghatóságát

Cikk:

Magyarországnak az ország méretinek és gazdasági erejének megfelelő hadsereget kell működtetnie, szükség van a tartalékos állomány megszervezésére és a magyar hadiipar újjáépítésére is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a honvédség szerdai, éves értékelő állománygyűlésén.

A honvédség szerdán tartotta éves értékelő állománygyűlését, amelyen Hende Csaba honvédelmi miniszter mellett részt vett Sólyom László köztárasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is. A honvédelmi miniszter beszédében azt mondta, hogy az új vezetés legfontosabb feladata a honvédség megújítása, egy erős, ütőképes, jól felszerelt, jól képzett, a haza érdekeit szem előtt tartó hadsereg kialakítása. Ennek jegyébenmegújítják a tisztképzés rendszerét, és korszerűsítik az oktatást. A miniszter szeretné, ha a honvédség kiszámítható, stabil és méltányos életpályát tudna nyújtani a katonáknak, ezért a lehetőségekhez képest megemelik az illetményeket és gondot fordítanak a katonacsaládokra is.

Az ünnepségen Orbán Viktor bírálta a honvédség hadrafoghatóságának színvonalát, amelynek jelenlegi színvonala a kormányfő szerint egyaránt sérti az alkotmányt és a NATO-t megalapozó washingtoni szerződést. A kormányfő leszögezte, hogy a törvényes rend helyreállítása és védelme kizárólag állami feladat; semmilyen magánkezdeményezésre, félkatonai szervezetre, gárdára nincs szükség, ha van erős és hatékony honvédsége, rendőrsége az országnak. Emellett szükség van a tartalékos állomány megszervezésére is.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak a gazdaság és a társadalom teherbíró képességének megfelelő méretű hadsereget kell működtetnie, olyat, amely képes ellenállni az országot veszélyeztető katonai fenyegetéseknek, és ha kell, szövetségeseivel együttműködve képes legyen azok sikeres elhárítására. Szólt arról, hogy a hadiipar újjáépítése gazdasági érdeke is Magyarországnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...