Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Horvátország a jövő év végre befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat

Cikk:

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bízik abban, hogy Horvátország 2009 végére lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat, és egy évvel később csatlakozhat az Európai Unióhoz. A tárgyalások korábban a horvát felségvizeken túlnyúló halászati korlátozások miatt lassultak le, de ezeket Zágráb szerdán felfüggesztette.


Horvátország 2009 végéig befejezheti az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokat - közölte csütörtökön José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke most először határozott meg időpontot a tárgyalások befejezésére. Ivo Sanader horvát kormányfővel folytatott brüsszeli megbeszélése után azt mondta, bízik abban, hogy Horvátország 2010-ben beléphet az Európai Unióba. A 35 csatlakozási témafejezetről folyó, jórészt technikai jellegű tárgyalásokat Barroso szerint a jelenlegi összetételű Európai Bizottság mandátumának lejártáig, 2009 őszéig célszerű lenne lezárni. Ennek útjából Zágráb szerda éjjel távolította el az egyetlen lényeges politikai akadályt, amikor a horvát parlament elfogadta az adriai környezetvédelmi és halászati övezetről szóló korlátozó rendelkezések felfüggesztését az uniós országok tekintetében.

Halászati korlátozás miatt lassultak le a tárgyalások


A horvát EU-csatlakozási tárgyalások 2005 óta folynak, de az elmúlt időben lelassultak: ezt az okozta, hogy Horvátország ez év január elsejétől az EU tagországaira is kiterjesztette az Adria nagy részén 2003-ban általa deklarált, csaknem 30 ezer négyzetkilométeres övezetet, amelyben korlátozta a halászatot. Az Adria felezővonaláig húzódó, tehát a horvát felségvizeken jócskán túlnyúló övezet kijelölését a tengeri élővilág védelmével indokolták, de Zágráb 2004-ben megígérte, hogy az uniós országok halászaira - főként olaszokra és szlovénekre - nem vonatkozik majd a korlátozás. Miután ez év elején ezt a kivételezést mégis megszüntették, Brüsszel figyelmeztette Zágrábot, hogy ez lelassítja a csatlakozási tárgyalásokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...