Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Változik a gyerekek beutazásának szabályozása Horvátországban

Cikk:

Január óta a 18 év alattiak csak a szülő vagy gyám írásos, hitelesített hozzájárulásával utazhatnak be Horvátországba. A szabályozás néhány héten belül változik: az iskolai csoportoknál nem kell majd minden gyermek engedélyét külön hitelesíteni, csak az iskolai csoportét.


Néhány héten belül változik a külföldi gyerekek Horvátországba történő beutazásának január óta érvényben lévő szabályozása; az iskolai csoportoknak egyszerűbb lesz az igazolások beszerzése. Január 1-je óta van érvényben Horvátországban az a törvény, amely a külföldi állampolgárok beutazásának szabályai között a 18 év alattiak egyedül történő utaztatása esetében szigorításokat vezetett be. Az uniós elvárásokkal összhangban meghozott változások értelmében a szülők vagy törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek csak közjegyző előtt hitelesített, a szülő vagy a gyám által aláírt hozzájárulással léphetnek be az országba.

A budapesti horvát nagykövetség konzuli osztályának tájékoztatása szerint a szülőknek el kell készíteniük valamelyik uniós tagállam nyelvén - tehát akár magyarul is - egy olyan iratot, amelyben szerepelnek a saját adataik és útlevélszámaik, a nélkülük utazó gyermekük adatai és útlevélszáma, továbbá annak a személynek is minden hasonló adata, akivel a gyermek együtt megy. Ebben a hozzájárulásban szerepelnie kell, hogy hová utazik és meddig tartózkodik ott a gyermek.

Ha a 18 év alatti fiatal egyedül, tehát kísérő nélkül lép be Horvátországba, ugyancsak szüksége van a hasonló írásbeli hozzájárulásra. Az utazás módjától függetlenül a szülők vagy gondviselő által készített engedélyt közjegyző előtt minden érintettnek hitelesíttetnie kell. Nincs szükség írásbeli engedélyre akkor, ha a gyermek csak az egyik szülőjével utazik. Ilyen hozzájárulást csak abban az esetben kell készíteni és hitelesíttetni, ha például elváltak a szülők, és a gyermek nem a gondviselőjével együtt lép be Horvátországba.

Egyszerűsödnek az iskolai csoportok beutazásának szabályai

A konzulátus arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolai vagy bármely más gyermekcsoport esetében ugyancsak szükség van a közjegyző által hitelesített hozzájárulásra. A jelenlegi szabályok szerint az együtt utazó csoport tagjai esetében valamennyi gyermek szüleinek közjegyző előtti aláírásával lehet csak hitelesíttetni az engedélyt. Várható, hogy ez utóbbi szabályozás néhány héten belül megváltozik, egyszerűsödik a hitelesítés. A nagykövetség információja szerint elegendő lesz az iskolában összeállított és a szülők által már ott aláírt utaslistát csupán az intézménynek hitelesíttetnie a közjegyző előtt. A Horvátországba utazók a budapesti horvát nagykövetség konzuli osztályán magyar nyelven is kaphatnak további információkat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...