Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Összekötik a magyar és a horvát gázhálózatot

Cikk:

Magyarország és Horvátország 2011-re összekötné gázhálózatát, ezzel Magyarország számára elérhetővé válna a hamarosan megépülő LNG gázterminál. Ivo Sanader horvát és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő keddi megbeszélésén szó volt az ősszel rendezendő újabb horvát-magyar közös kormányülésről is.


Magyarország és Horvátország 2010-11-re össze szeretné kötni gázhálózatát, így elérhetővé válna a horvát folyékony gázterminál (LNG) - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, miután Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel tárgyalt. "Azt szeretnénk, ha 2010-11-re össze tudnánk kötni gázhálózatainkat, és ezzel elérhetnénk a Horvátországban épülő úgynevezett folyékony földgázterminált. Ezzel csökkentjük Magyarország kitettségét az orosz földgáztól" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Még nem tudják, mennyibe fog kerülni

A vezeték-összekapcsolási projektben nincs közvetlen kormányzati részvétel, ez egy vállalatközi program - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Mint mondta, a gázvezetékekről szóló megállapodás közvetlen közelében vannak, egyúttal magyar-horvát tárgyalások kezdődtek a stratégiai olajkészletek közös készletezéséről. A két miniszterelnök kiemelte: nincs információjuk arról, hogy pontosan mennyibe kerül majd a gázvezetékek összekapcsolása.

Ivo Sanader szerint Horvátországban ham arosan döntés születik arról, hol építik meg az LNG-terminált. A horvát fél szeretné elérni, hogy a Molt sikerüljön bevonni az LNG-terminál projektjébe. A horvát miniszterelnök hangsúlyozta: napirenden van a Mol és a horvát INA közötti további együttműködés. A horvát kormány támogatja az INA privatizációját csakúgy, mint a részvénycserét a magyar és a horvát olajtársaság között. Sanader hozzátette: Magyarországnak és Horvátországnak is érdeke az energiaforrások diverzifikációja.

Gyurcsány Ferenc a sajtóértekezleten hangsúlyozta: 2010-re elkészül egy Eszéket és Pécset összekötő, magas feszültségű elektromos távvezetékrendszer. Idén év végéig kész lesz a Budapestet és Fiumét összekötő autópálya is, amely része az 5/b. európai közlekedési folyosónak. Tovább fejlesztik a Pécs és Eszék közötti autópályát, 2010-re már csak a határ mentén nem lesz sztráda.

A magyar miniszterelnök gratulált Horvátországnak a NATO-ba történő meghíváshoz. Hangsúlyozta: Magyarország az elsők között fogja ratifikálni a horvát csatlakozásról szól dokumentumot, emellett levélben ugyanerre kéri a többi tagországot is. Ivo Sanader kiemelte: új lendületet kapott Horvátországban az uniós csatlakozás. Mint mondta, a szlovénok is támogatják a horvátok EU-tagságát.

A tárgyaláson nem foglalkoztak a Vir-szigeti magyar ingatlanok kérdésével, Ivo Sanader azonban megjegyezte: Horvátországban a közelmúltban egyszerűsítették a bürokráciát. Gyurcsány Ferenc szerint a Vir-sziget ügyében senki sem vétlen.

Közös kormányülés lesz ősszel

A két kormány ősszel ismét együttes ülést tart, ennek időpontjáról még kedden megállapodhatnak. Magyar-horvát kormányülés legutóbb tavaly májusban volt. A Zágrábban megtartott tárgyaláson az euroatlanti integráción kívül szó volt az energetikai együttműködésről, az autópálya-építésről, turisztikai kérdésekről és a határ menti kooperációról.
Ugrás vissza Ugrás vissza...