Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jóváhagyta az Európai Parlament Horvátország EU-csatlakozását

Cikk:

Jóváhagyta Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament. A szerződést a tervek szerint még az idén, az EU-tagországok legközelebbi állam- és kormányfői találkozóján írják alá. Az ezt követő ratifikációs folyamat sikeres lezárultával - várhatóan 2013 közepétől kezdve - Horvátország lesz az EU 28. teljes jogú tagja.

A magyar néppárti képviselőcsoport a brüsszeli plenáris szavazás után kiadott közleményben az EU előző, magyar elnökségének sikereként méltatta a szerződés megszületését. "A Horvátországgal való csatlakozási tárgyalások eredményes júniusi lezárulása a magyar soros elnökség elvitathatatlan érdeme. A magyar elnökség komoly erőfeszítéseinek köszönhetően ugyanis minden, 2011 elején még nyitott kérdést sikerült Horvátország és az Európai Unió között rendezni" - áll a szövegben.
 
Közleményben üdvözölte a döntést az MSZP EP-delegációja is. Eszerint "a magyar szocialista európai parlamenti képviselők a csatlakozási tárgyalások 2005-ös megindulása óta mindvégig támogatták Horvátország uniós tagságát". Az előző napi vitában felszólalva, Göncz Kinga (MSZP) volt külügyminiszter is fontosnak mondta, hogy a tárgyalásokat a magyar elnökség idején sikerült lezárni. Magyarország mindig elkötelezett volt egységesen abban, hogy segítse Horvátországot és a horvát csatlakozási folyamatot. Horvátország szerinte jó példa a térség többi nemzete számára is, amelyek az Európai Unióba igyekeznek. A pozitív szavazásnak "az az üzenete, hogy ha teljesítik a feltételeket, akkor az unió nyitva áll előttük, és az Európai Unió tartja a szavát" - fogalmazott.

Az EP-szavazáson több mint 560-an voksoltak Zágráb javára, mindössze 32 ellenszavazat mellett. Az uniós parlament a határozatban egyúttal ismét felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy Horvátország folytassa erőfeszítéseit a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban, valamint az igazságszolgáltatás terén.

Felszólalt a vitában a romániai magyar Sógor Csaba is, aki egyebek között azt hangsúlyozta, hogy "a Nyugat-Balkán integrációja csak akkor lehet sikeres, ha a kisebbségi kérdéskört nem söpörjük szőnyeg alá". Meggyőződésem, hogy Horvátország a csatlakozás után sem téved azon tagállamok útjára, akik semmibe vették a csatlakozás előtti ígéreteiket a kisebbségvédelem területén - fogalmazott az erdélyi képviselő.

Tabajdi Csaba (MSZP) írásos hozzászólásában arra mutatott rá, hogy vannak még rendezetlen kérdések, például rendkívül feszült a viszony a jobboldali horvát kormány és a Mol között. Amíg nem sikerül megnyugtatóan rendezni a Mol helyzetét Horvátországban, a magyar kormánynak érdemes fenntartásokkal kezelnie a horvát csatlakozási szerződés ratifikációját – írta Tabajdi.

Ugrás vissza Ugrás vissza...