Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EU elégedett a magyar kohéziós politikával

Cikk:

Az unió regionális fejlesztési biztosa egyetért a magyar kohéziós politikával. Danuta Hübner erről Budapesten beszélt, miután tárgyalt a miniszterelnökkel.

Az Európai Bizottság regionális fejlesztési biztosa üdvözölte, hogy Magyarország igyekszik kiegyenlíteni a központi régió és az ország fejletlenebb régiói közötti fejlettségi különbségeket; Danuta Hübner erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel való megbeszélését követően nyilatkozott.

- Örömmel látjuk azt a folyamatot, amelynek keretében Magyarország igyekszik kiegyenlíteni azt a fejlettségi különbséget, amely a központi régió és az ország fejletlenebb régiói között húzódik. Ráadásul ez a folyamat nemcsak átfogó nagy projektek, hanem speciális programok segítségével zajlik - mondta Danuta Hübner.

A nagyobb kohézió jobb versenyképességet jelent

Gyurcsány Ferenc kiemelte: az EU versenyképességét és az egyes régiók közötti fejlettségi különbségek csökkentését - azaz a kohéziót - nem szabad szembeállítani egymással, a versenyképesség és a kohézió egymást támogató kategóriák. A nagyobb kohézió jobb versenyképességet jelent, ezért Magyarország azt támogatja, hogy 2013 után rugalmasabb szabályozású, de erőteljesebb kohéziós politikát folytasson az unió - jelezte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország továbbra is az elsők között kíván lenni az uniós forrásokkal kiegészülő nemzeti fejlesztésben. A magyar polgárok számára az uniós tagság azt a lehetőséget jelenti, hogy előbb-utóbb úgy fognak élni, mint a spanyol, a német vagy az olasz uniós polgárok, s ezt a folyamatot segíti az Európai Unió fejlesztési politikája - fogalmazott a miniszterelnök.

27 tagország között az élen

A kormányfő hangsúlyozta: ha az eddig kiírt pályázatok, illetve az elérhetővé tett források már elbírált sorrendjét vesszük figyelembe, akkor Magyarország 2004-2006 között az I. Nemzeti fejlesztési terv forrásainak felhasználásában a 12 újonnan belépő tag között az első helyre került, a most folyó nemzeti fejlesztési programban pedig a 27 tagország között áll az élen.

Az elmúlt öt évben a magyar nemzeti jövedelem több mint tíz százalékát kitevő európai uniós beruházási forrásról született döntés Magyarországon, amely 3 ezer milliárd forintot jelent - tette hozzá a miniszterelnök.

Ugrás vissza Ugrás vissza...