Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hatodik helyen állunk az EU-források felhasználásában

Cikk:

Magyarország az európai uniós források felhasználása alapján a kedvezményezett tagállamok között a 6. helyen áll - mondta Danuta Hübner, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa, miután csütörtökön Bajnai Gordon miniszterelnökkel tárgyalt.

Magyarország további, új megoldásokat keres annak érdekében, hogyan lehetne az uniós forrásokat még inkább a gazdasági válság kezelésére felhasználni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön, miután találkozott Danuta Hübnerrel, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával. A miniszterelnök aláhúzta: ennek érdekében hirdették meg azt a programot, amelynek keretében 636 projekt indult, összesen 1800 milliárd forint összegben az építőipar lehetőségeinek bővítésére, a beruházások fejlesztésére, ebből már mintegy 350 projekt esetében megkötötték a szerződést.

Danuta Hübner ellátogat majd Szegedre és Pécsre, a Dél-Alföldre és a Dél-Dunántúlra is, hogy megismerkedjen az ottani regionális fejlesztési elképzelésekkel. A biztos kiemelte: Magyarország az európai uniós források felhasználása alapján a kedvezményezett tagállamok között a 6. helyen áll. Magyarország nagyon ambiciózus programot valósított meg a 2004-2006-os költségvetési időszakban, annak forrásait teljesen felhasználta, most arról is tárgyalt a magyar kormányfővel, hogyan lehetne felgyorsítani a 2007-2013-ra Magyarországnak szánt uniós keret felhasználását - mondta.

Bajnai Gordon úgy nyilatkozott: a kormány az EU-forrásokat is szeretné bevonni a válságkezelésbe, ezért kérte az EU Bizottságától, hogy módosíthassa a már korábban elkészült, összeállított programokat a válságkezelésben való felhasználás érdekében. A módosítások jóváhagyása már folyamatban van, ezek a változtatások lehetővé teszik azt is, hogy több forrást juttasson a kormány a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére - húzta alá a kormányfő.

Danuta Hübner kifejtette: Magyarország úgy döntött, hogy önálló regionális programokat indít ebben a költségvetési időszakban, ezeknek az összeállítása jó ütemben halad. "Örömmel nyugtázta azt is az Európai Bizottság, hogy Magyarország azok közé a tagállamok közé tartozik, amelyeknél az uniós források iránti lehívási igény az egyik legmagasabb" - emelte ki az uniós biztos. Danuta Hübner rámutatott: a magyar miniszterelnökkel folytatott mostani tárgyalásán arról is szó volt, hogyan lehetne további 500 millió eurót átcsoportosítani a kis- és közepes cégek támogatására, hiszen a kis- és közepes vállalkozások jelentős szerepet játszanak a munkahelyek bővítésében, a foglalkoztatás biztosításában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...