Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EU-csatlakozással megsokszorozódhatnak a humánerőforrás-fejlesztésre fordítható források

Létrehozva: 2003. január 26.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 2004-től, az EU-csatlakozás évétől kezdve három éven át 170 milliárd forint jut humánerőforrás-fejlesztésre. Kiss Péter munkaügyi miniszter egy szombati konferencián kiemelte a szakképzés fejlesztését, a szakiskolai program beindítását és a felnőttképzés fontosságát.

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása után megsokszorozódhatnak az emberi erőforrás-fejlesztésre fordítható források, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 2004-től három éven keresztül 170 milliárd forint juthat e célra. Erről Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter beszélt az MSZP Pedagógus Tagozatának ülésén szombaton Budapesten.

A szaktárca vezetője a programon belül kiemelte a szakképzés fejlesztését, a munkaerő-piaci képzéseket. Fontosnak tartotta olyan működő rendszer kialakítását, amellyel a csatlakozás után megnyíló forrásokat fogadni lehet.

Kiss Péter beszámolt arról, hogy a kormány döntött a szakiskolai program elindításáról. Ennek az iskolatípusnak a fejlesztésére az elkövetkező években 12-13 milliárd forintot szán a kabinet. Szeptembertől várhatóan elindul a gyakorlati képzések fejlesztését célzó program, amellyel az iskolai képzőhelyeket és a munkaadókat egyaránt segítenék. E célra évente 3-4 milliárd forintot terveznek fordítani, amelyet a szakképzési fejlesztési alapból finanszíroznának.

A munkaügyi tárca vezetője a felnőttképzés kapcsán kifejtette: a cél az, hogy a ciklus végére a jelenlegi 2-300 ezer főről 800 ezerre nőjön a képzésbe bekapcsolódók száma.

Hozzátette: ezáltal megvalósulhatna, hogy a munkavállalók az egy adott képzettséghez kapcsolódó ismereteiket 3-5 évente megújíthassák. A meglévő intézményrendszer teljes kihasználása mellett a kapacitás sokszoros bővítésére van szükség. A lehetőségek közé sorolta a civil szerveztek fokozott bevonását és az e-learning különböző formáit.

Szólt arról is, hogy napokon belül megszületik a felnőttképzési normatíváról szóló jogszabály, a juttatás összege 300 forint/fő/óra, illetve a fogyatékkal élőknél 600 forint/fő/óra lesz.

A miniszter kifejtette: az elmúlt hetekben Magyarországot az olcsó, alacsony kvalitást igénylő munkaadók hagyták el, ugyanakkor magasabb technológiát képviselő, új terméket gyártók érkeznek, akik az elvégzett munkáért európai béreket fizetnek.

Kiss Péter szavaiból kiderült, ez a változás Magyarország felemelkedésének kulcsát jelentheti, ha megfelelően képzett munkaerő áll rendelkezésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...