Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint 560 milliárd forint az összetartó társadalom megteremtésére

Létrehozva: 2004. november 11.
Módosítás: 2004. november 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az aktív időskor megteremtése, a gyermekes családok támogatása, a hajléktalan-ellátás, az egészségügyi alapellátás intézményeinek akadálymentessé tétele szerepel többek között a Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium jövő évi kiemelt feladatai között. A tárcához 562,9 milliárd forint tartozik, amely a 2005-ös költségvetés 8,6 százaléka.
Összesen 562,9 milliárd forintból valósulhatnak meg az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium feladatai és programjai 2005-ben. Göncz Kinga miniszter szerint ebből a hagyományos minisztériumi feladatok - intézményfinanszírozás, szociális ellátások - mellett fontos koordinációs célokat is meg tudnak valósítani.
Az október során létrejött új minisztérium a gyermek- és ifjúságügyön, a családügyön, a szociális ügyeken, az esélyegyenlőségen kívül a Magyarországon élő kisebbségek és a civil szervezetek támogatását, valamint a fogyasztóvédelmet is felügyeli.
Gyermek- és ifjúsági ügyek
A jövő év elején a parlament elé kerülhet az ifjúsági törvény, melynek 2005-ös végrehajtásához már megvannak a szükséges források a jövő évi költségvetésben - jelentette ki Göncz Kinga miniszter a tárca költségvetéséről tartott tájékoztatón. A jövő évi tervek között szerepel a napközbeni ellátást biztosító bölcsődék és családi napközik férőhely-számának növelése, valamint a normatíva emelése.
A tárca 2005-ben kiterjeszti az idén elindult Biztos kezdet programot, mely komplex szolgáltatásokat juttat el a legrosszabb helyzetben lévő gyermekes családok számára. Erre 25 millió forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben. Száz millió forintból segítik jövőre az állami gondozottakat lakáshoz jutásban.
A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram számára több mint 500 millió, ifjúsági táborokra, programokra 521,3 millió forintot fordít jövőre az állam. Ifjúságügyre összesen 6 472,1 millió forint szerepel a 2005-ös költségvetésben.
Családtámogatások és szociális ellátások
A család- és szociális ügyek területén az ellátások biztosítása mellett a befogadó társadalom megteremtése lesz a következő év egyik prioritása. Ezt a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni nemzeti cselekvési terv, valamint a második Európa-terv tervezése jelenti, melyben a társadalmi kohézió és az esélyegyenlőség horizontális - azaz valamennyi intézkedést érintő - célként jelenik meg.
Szintén kiemelt terület a hajléktalan-ellátás, ahol Göncz Kinga szerint jelentős segítség volt az idei 30 százalékos intézményi normatívaemelés. Jövőre 4 500 millió forint fordítható hajléktalan-ellátással foglalkozó intézmények fenntartására, 500 millió forint pedig az új hajléktalanügyi stratégiára. A hajléktalanok ellátására összesen 6,58 milliárd forintot biztosít a költségvetés.
Tárcaközi együttműködés az aktív időskorért
Göncz Kinga bejelentette, az általa felügyelt minisztérium koordinálja az aktív időskor érdekében kezdődő tárcaközi együttműködést is. Ennek keretében a minisztériumok saját programokat dolgoznak ki az idős társadalom élethelyzetének, közérzetének javítására. A nyugdíjasok jövőre már három hétnek megfelelő összeget kapnak 13. havi nyugdíjként (119 milliárd forint) és folytatódik az özvegyi nyugdíjak 50 százalékos emelése (ennek 2005-ös összköltsége 37 milliárd forint).
Nyugdíjjal és az idősek helyzetének javításával kapcsolatos intézkedésekre összesen 156 milliárd forintot fordít az állam.
Folytatódik az akadálymentesítési program
A fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlősége érdekében az akadálymentesítési program folytatására 453 millió forintot, az Országos Fogyatékosügyi Programra 56 millió forintot, mozgáskorlátozottak közlekedési, gépjárműszerzési és átalakítási támogatására 4 115 millió forintot különített el a minisztérium. A Fogyatékosok Esélye Közalapítvány 316 millió forinthoz jut 2005-ben, melyből jelnyelvi tolmácsközpontokat és komplex rehabilitációs modelleket hozhatnak létre, illetve dolgozhatnak ki.
Fogyatékosok érdekeit képviselő szervezeteket összesen 780,5 millió forinttal támogatja a minisztérium. Göncz Kinga elmondta, külön egyeztettek az érdekvédelmi szervekkel, hogy regionális szervezeteik létrehozásával önállóan pályázzanak a NCA regionális kuratóriumainál.
Elindul a roma telepfelszámolási program
Egyelőre 800 millió forinttal elindulhat a komplex roma integrációt segítő, lakhatási és oktatási helyzetet rendező, úgynevezett telepfelszámolás-program - jelentette be az esélyegyenlőségért felelős miniszter. A roma integrációt segíti elő a 46,2 millió forintos intézményfejlesztési program, valamint a Phare forrásból megvalósuló 75, illetve 500 millió forintos antidiszkriminációs kampányok is. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány idei költségvetési támogatása: 1 135 millió forint.
Nemzetiségek, kisebbségek támogatása
A nemzeti, etnikai kisebbségpolitika területén az intézményesülési folyamat továbbvitelét és a feladatokhoz kötődő finanszírozást jelöli ki prioritásként az ICSSZEM jövő évi költségvetése. 400 millió forint jut az országos kisebbségi önkormányzatok intézményeinek fejlesztésére, 152 millió forint nemzetiségi színházak létrehozására, fenntartására.
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal 334 millió forintból, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány 414,8 millió forintos központi támogatásból gazdálkodhat. A 13 országos kisebbségi önkormányzat támogatása összesen 870,2 millió forintot tesz ki.
Ugrás vissza Ugrás vissza...