Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rendszerszerű változások a szociálpolitikában

Létrehozva: 2005. október 28.
Módosítás: 2005. október 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

2006-ban változik a családtámogatás rendszere: januártól az emelt összegű családi pótlékot kapják a jogosultak, júliustól a gyermekeket is figyelembe veszi a segélyezés, valamint elindul a nyugdíjasok érdekében meghirdetett nyolc intézkedés bevezetése is. A szociális tárca jövő évi költségvetését Göncz Kinga miniszter ismertette.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium 2006-os költségvetése a teljes állami költségvetés kiadási főösszegének tíz százaléka - mondta el Göncz Kinga miniszter a pénteki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszter elmondta, az intézmény előirányzatainak 66 százalékát családi támogatások, 21 százalékát a jövedelempótló támogatások teszik ki.
Családi támogatások összegének alakulása (milliárd forint)
Családi segélyezési rendszer
Lakásfenntartási támgoatás, adósságkezelés
A lakásfenntartási támogatást jövőre várhatóan 200 ezer család veheti igénybe, havonta átlagosan öt-ötezer forintot. Adósságkezelési támogatásban 10 ezer család részesül, ők átlagosan 15 ezer forint támogatást kapnak havonta. A kártyás árammérők modellkísérletének befejeződésével júliustól minden olyan településen igénybe vehetik ezeket az árammérőkat a rászorulók, ahol adósságkezelési szolgáltatás működik.
A kisebbségek támogatására a tervek szerint 2006-ban összesen 5640 millió forintot fordít a minisztérium, ebből az összegből 913,9 millió forint az országos kisebbségi önkormányzatoknak jár, 488 millió forintot pedig kisebbségi intézmények fenntartására költenek. Folytatódnak a célzott roma programok, így a roma teleprehabilitációs program, a Roma Kulturális Alap és a Roma Intervenciós Keret, valamint a Roma Évtized Program is.
Az ifjúságügy rendelkezésére álló források közt a szolgáltatások fejlesztésére szánt 1,1 milliárd forintot, a szakmai fejlesztésekre, kutatásokra szánt 200 millió forintot, a fesztiválok és rendezvények támogatására szánt 100 millió forintot, a határon túli ifjúsági szervezeteknek szánt 100 millió forintot, a települési ifjúsági szolgáltatások fejlesztésére 622,8 millió forintot, valamint a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram 487,2 millió forintos keretét említette.
Göncz Kinga elmondta, nő a kábítószer-fogyasztás visszaszorítására szánt keret is, jövőre 1208 millió forint jut erre a területre. A miniszter hozzátette, a kormány elkezdte egy fogyatékosügyi program kidolgozását is, amit hamarosan közzétesznek.
2006. januárjától már a megemelt családi pótlékot kaphatják meg a családok, melybe beépült a 13. havi családi pótlék, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, valamint egy- és kétgyemekesek esetében a családi adókedvezmény is. Új ellátási formaként jelentkezik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, mely három részből tevődik össze: a gyermekek után járó júliusra tervezett egyszeri támogatásból, a gyermekétkeztetés normatív támogatásából, valamint a tankönyvtámogatásból.
Júliustól léphet életbe a segélyezési rendszer új számítása, melynek lényege, hogy nem egyénileg a szülőt, hanem a családot veszi alapul. A családtagokhoz szorzószámot rendelve (egy szülő=1,2; két szülő esetén az első=1, a második=0,9; az első két gyermek=0,8, a további gyermekek pedig ennél alacsonyabb számmal) az összeggel beszorozzák a mindenkori nyugdíjminimum 90 százalékát. A kapott szorzatból kivonják a család valamennyi egyéb jövedelmét (pl. gyes, gyed) és a maradék összeget kapja meg segélyként a család. Az átalakítás a legszegényebb családokat - várhatóan 80 ezer gyermekes családot és 200 ezer gyermeket - érint majd, akiknek átlagosan havi 15 ezer forinttal nőhet a jövedelmük.
2006. januárjától 130 százalékra emelkedik az időskorúak emelt összegű járadéka, 150 milliós egyszeri segélyezési keret jön létre a váratlan élethelyzetbe kerülő nyugdíjasok segítésére, és 5 évről 3 évre rövidül a méltányossági nyugdíj kérelmezésének határideje. A 100 lépés program keretében meghirdetett, nyugdíjakat érintő intézkedések közül 2006-ban a saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyi nyugdíjak 50 százalékról 55 százalékra emelkednek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...