Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Külföldiek is vállalhatnak idénymunkát hazánkban

Létrehozva: 2004. július 26.
Módosítás: 2004. július 27.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az idénymunka a mezőgazdasági ágazatban a legnépszerűbb foglalkoztatási forma. A szezonális munkavégzés a magyarok és külföldiek számára is határozott idejű munkaviszony létesítésével vagy alkalmi munkavállalói könyvvel lehetséges. Eddig kizárólag románok és ukránok kértek és kaptak engedélyt.
Az idénymunka fogalmát a Munka törvénykönyve határozza meg. Eszerint a szezonális munkavégzés az előállított áru vagy a szolgáltatás természete miatt évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Az idénymunka a mezőgazdasági ágazatban a legelterjedtebb foglalkoztatási forma.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a munkavégzés során néhány speciális szabály alkalmazására is lehetőség nyílik, az egyéb munkaviszony keretében foglalkoztatottak alkalmazásához képest. Ilyen eltérés lehet a munkaidő és a pihenőidő meghatározása, ami a dolgozó részére hátrányos is lehet - például a napi munkaidő befejezése és a másnapi munkakezdés közötti pihenőidő az
általános 11 óra helyett 8 órában is meghatározható -, ugyanakkor az eltérések a rugalmas munkaidő-beosztást is lehetővé teszik.
Külföldiek is vállalhatnak idénymunkát
A szezonális foglalkoztatás határozott idejű munkaviszony létesítésével vagy alkalmi munkavállalói könyvvel történhet. A dolgozó lehet magyar és külföldi személy is.
Az unióhoz tartozó államok lakosai - a magyarokhoz hasonlóan - engedély nélkül, szabadon vállalhatnak idénymunkát hazánkban. Léteznek olyan, már EU-tagországok, amelyek polgárai engedéllyel, de könnyített feltételekkel vállalhatnak munkát, és végül olyan állampolgárok - ez a korábbi EU vagy harmadik állam lakosai - akik az általános szabályok szerint csak engedéllyel dolgozhatnak.
Az utóbbi csoportba tartozók az úgynevezett mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedéllyel kaphatnak munkát: a növénytermelés, az állattenyésztés és a halászat ágazataiban. A munkavállalás időtartama 12 hónapon belül legfeljebb 150 nap lehet.
Egyszerűsödött az engedélyezési eljárás
Ahhoz, hogy egy foglalkoztató külföldi személyt alkalmazzon, érvényes munkaerőigényt kell benyújtania az illetékes munkaügyi központhoz, ahol megvizsgálják azt, hogy van-e magyar, illetőleg - hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása óta - EGT-állampolgár, aki megfelel a munkaerőigényben megadott feltételeknek, és alkalmas a munkavégzésre.
A külföldiek szezonális munkavállalásának megkönnyítése érdekében az engedélyezési eljárás május 1-je óta kedvezőbb szabályok szerint történik, hiszen rövidebbek lettek a határidők, továbbá a szakképzettségre, egészségügyi alkalmasságra vonatkozó okiratok becsatolása is mellőzhető.
A 2004. május 1-jétől június 30-ig eltelt időszakban kiadott mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedélyek számát megyénként az alábbi táblázat mutatja. Eddig kizárólag román és ukrán állampolgárok kértek és kaptak ilyen engedélyt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...