Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bemutatták az idénymunkások egyszerűsített bejelentését

Cikk:

A gyakorlatban is bemutatta az idénymunkások bejelentésének egyszerűségét és gyorsaságát Nagy Anna kormányszóvivő az augusztus 1-jén életbe lépett jogszabályról tartott kihelyezett sajtótájékoztatón, a Pest megyei Alsónémedi határában.

Az ABO Agrestis Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) az elsők között vette igénybe az új rendelet biztosította lehetőséget, hogy az idénymunkásokat telefonon is be lehet jelenteni. A TÉSZ vezetői megerősítették, hogy az új rendszer gyorsítja a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások felvételét, egyszerűsíti az adminisztrációt. A korábbi rendeletet nem lehetett betartani, az újat nem érdemes kijátszani - fogalmaztak a sajtótájékoztatón.

Az új jogszabály bevezetésének céljai között szerepel a feketegazdaság kifehérítésének gyorsítása, illetve a legtöbb idénymunkást foglalkoztató mezőgazdasági vállalkozások, továbbá a munkavállalók anyagi terheinek csökkentése – mondta Nagy Anna kormányszóvivő. A korábbi, évenkénti 90 nap helyett 120 napot lehet ebben a formában foglalkoztatni a munkásokat, akiknek az ez idő alatt szerzett éves jövedelmükből 840 ezer forint alatt nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Az új rendszerben a munkáltatónak a helyi tarifával hívható 185-ös számot kell tárcsáznia, majd a géphang bejelentkezését követően mindössze 4 adat bediktálására van szükség, hogy regisztrálják a foglalkoztatni kívánt idénymunkásokat.

Az idénymunkára rakodó közterhek a korábbi napi és személyenkénti 1300 forintról 500 forintra csökkennek, továbbá hogy mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak csak egyszer kell regisztrálnia az idénymunka végzése előtt. A bejelentett adatok rugalmasan módosíthatóak, például igény szerint emelhető a munkába bevontak létszáma, és két órán belül  cserélhető” a munkavállaló személye, ha a jelentkező nem válik be – mondta az új rendszerről Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az idénymunkásnak nem kell egészségügyi szakvéleményt csatolnia, foglalkoztatása nyugellátásra, baleseti és egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosítja, miközben új, végleges állást is kereshet magának.

Az augusztus elsején életbe lépett jogszabály az EU tagállamokból érkezett állampolgárok foglalkoztatására is vonatkozik - tette hozzá Ángyán József, aki szerint az egyszerűsített rendszer mintegy 300 ezer munkavállalót és 180 ezer gazdasági egységet érint.

Ugrás vissza Ugrás vissza...