Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Összefogást kér a kormány a rendkívüli időjárás miatt

Cikk:

A kormány minden szervezetet, intézményt és egyházat arra kér, hogy a nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok átvészelhetik a következő napok rendkívül hideg időjárását. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntektől 11 megyében rendelt el elsőfokú figyelmeztető jelzést, a rendőrség és a mentőszolgálat szóvivője egyaránt arról számolt be: felkészültek a rendkívüli időjárási helyzetre.

A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget - közölte Giró-Szász András csütörtökön. A hatóságok számításai szerint minden hajléktalannak lesz lehetősége arra, hogy melegedőbe vagy más menhelyre vonulhasson, amíg a rendkívüli hideg tart. A kormányszóvivő arra kérte a lakosságot, hogy jelzéseikkel, bejelentéseikkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját, valamint társadalmi összefogást szorgalmazott a kormányzati, önkormányzati és egyházi szervezetek között annak érdekében, hogy meg tudják védeni az fedél nélkül élőket az időjárás viszontagságaival szemben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntektől 11 megyében rendelt el elsőfokú figyelmeztető jelzést. A kormány a közelmúltban számos, a hajléktalanok ellátását szolgáló intézmény felújítását rendelte el – emlékeztetett Giró-Szász András.

A rendőrség a rendkívüli hideggel kapcsolatban meghozta a szükséges intézkedéseket, kritikus helyzetben a teljes 48 ezres személyi állomány bevethető - számolt be Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. A rendőrségnél kifogástalan műszaki állapotban állnak rendelkezésre azok a technikai eszközök (terepjárók, nehézgépjárművek, valamint öt helikopter), amelyeket hasonló helyzetben be lehet vetni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szintén arra kérte a lakosságot: figyeljenek jobban oda azokra, akik esetleg nem tudnak magukról gondoskodni. Jelezte, hogy az elmúlt órákban már több olyan bejelentést kaptak, amikor szomszédok hívtak segítséget rossz egészségi állapotban lévő emberekhez. Ilyen esetekben a mentőszolgálat gondoskodik a kórházi elhelyezésről. A szén-monoxid-mérgezés veszélyét növeli, hogy a hideg miatt sokan "barkácsolt" fűtési eszközöket használnak – figyelmeztetett. A mentőszolgálat 743 mentőegysége mellett a speciális, négykerék-meghajtású autóikat is készenlétbe állították, és az ország hét légi bázisán lévő mentőhelikoptereket is be tudják vetni szükség esetén, például a nehezen megközelíthető települések elérésére.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...