Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétszáz otthont akadálymentesítettek az idősbarát lakásprogram keretében

Cikk:

A 260 millió forintos kerettel meghirdetett pályázatra 2400 érvényes kérelem érkezett, ezek közül 700 nyert támogatást. A sikeresen pályázók nem pénzt kaptak: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerződött 250 vállalkozóval, akik elvégezték az akadálymentesítéssel kapcsolatos munkákat a nyerteseknél.

Hétszáz idős ember lakását akadálymentesítették az idősbarát lakásprogram keretében, amelyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium felkérésére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bonyolított le. A pályázat kiírását egy kutatás előzte meg, amely azt mérte fel, hogy hol történnek az időskori balesetek és mik ezeknek a kiváltó okai. Kiderült, hogy az idős embereket a legtöbb baleset a saját otthonában éri, ahol a jól megszokott eszközöket leromlott mozgás- és érzékszervi állapotuk miatt már nem képesek rendeltetésszerűen használni. A lakáson belül is a legtöbb problémát a fürdőszoba használata, a fürdőkádba való be- és kiszállás, a szintkülönbségek, az egyenetlen burkolatok és a rossz megvilágítás jelentették.

A 260 millió forintos keretösszegű pályázatra 2700-an jelentkeztek, amelyből 2400 volt érvényes, összesen pedig 700-an nyertek. A rászorulók nem pénzt kaptak, hanem igényeiket felmérve a szeretetszolgálat kötött szerződést a mintegy 250 vállalkozóval, akik elvégezték a felújításokat. Személyenként legfeljebb 400 ezer forintra lehetett pályázni.

A pályázatok megírásában az önkormányzatok, a gondozószolgálatok és a szociális munkások segítették az időseket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat bírálta el a pályázatokat, kötötte meg a szerződéseket a vállalkozókkal és ellenőrizte a munkák elvégzését. Az átalakításokat két hónap alatt bonyolították le. Péntek Beáta, a minisztérium vezető tanácsosa elmondta: a közeljövőben szeretnék folytatni a programot, de 2010-ben biztosan nem lesz lehetőség rá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...