Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ifjúsági miniszteri konferencia az erőszak ellen

Létrehozva: 2005. szeptember 15.
Módosítás: 2005. szeptember 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az erőszak valamennyi formájára adandó ifjúságpolitikai válaszokról tanácskoznak szeptember 22-23-án Európa ifjúsági ügyekért felelős miniszterei és államtitkárai Budapesten az ICSSZEM és a Budapesti Európai Ifjúsági Központ szervezésében. A konferencia részvevői ajánlást fogadnak el, amely helyi, regionális és nemzetközi problémákra nyújt lehetséges megoldásokat.
Közel negyven európai ország részvételével rendezik meg Budapesten az Európa Tanács hetedik ifjúsági miniszteri konferenciáját. A szeptember 22-23-ai eseményre eddig tizenhárom ifjúsági ügyekért felelős miniszter illetve államtitkár jelezte részvételi szándékát. A háromévente megrendezett tanácskozás témája idén, hogy miként válaszolhat az ifjúságpolitika az erőszak megnyilvánulásaira és milyen eszközöket ajánl a megelőzésre nemzeti, regionális és európai szinten.
Az Emberi méltóság és társadalmi kohézió: ifjúságpolitika az erőszak-prevencióért címmel a tanácskozáson szó esik a városi erőszakról, amely a leginkább a leszakadó városrészek problémájaként jelenik meg, az iskolában és a sport területén előforduló erőszakról, a családon belüli erőszakról, a kirekesztés, az intolerancia és a rasszizmus által kiváltott erőszakról valamint a média és az erőszak kapcsolatáról is. Göncz Kinga ifjúsági miniszter elmondta, a politikusoknak alkalma nyílik megismerni az egyes országban zajló jó gyakorlatokat, eredményes programokat.
Magyarországi eredmények
A Magyarországon elért eredményeket összefoglalva a miniszter megemlítette a Mobilitás országos hálózatának ifjúsági tájékoztató és tanácsadó szolgálatait, melyeknek jelentős szerepe van az ifjúsági szervezetek összefogásában, a pályázatok megismertetésében. Szintén hatékony és sikeres a Gyermek és Ifjúsági Alap pénzeinek elosztása, a nyári táboroztatás - köztük a hátrányos helyzetű gyermekek nyaralása a zánkai üdülőcentrumban -, a határon átnyúló ifjúsági együttműködések, a diszkrimináció ellen indított Program az Összetartó Társadalom megteremtéséért, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a megkülönböztetés már gyermekkorban behozhatatlan hátrányt jelenthet. Göncz Kinga az elért eredmények között megemlítette a gyermekvédelmi törvény tavaly elfogadott módosítását is, mely tiltja a testi fenyítés minden formáját.
Utcafesztivál
A miniszteri találkozóval párhuzamosan az ifjúsági és civil szervezetek is véleményt nyilvánítanak a konferencia témájában: szeptember 21-22-én Európai Ifjúsági Fórum nevű európai ernyőszervezet meghívottjai ülnek össze a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.
A rendezvény zárásaként látványos utcafesztiválon mutatkoznak be a civil szervezetek. A fesztivál lehetőséget teremt ezen szervezeteknek, hogy a konferencia mellett informális közegben, interaktív formában is bemutassák tevékenységüket, javaslataikat - mondta el Mesterházy Attila, az ifjúsági tárca politikai államtitkára. A fesztivál egyben a tíz éve fennálló Budapesti Európai Ifjúsági Központban jubileumi ünnepsége is lesz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...