Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Harmincra csökkentené a kormány a vízközmű cégek számát

Cikk:

Jelenleg lakossági, ipari és mezőgazdasági vízszolgáltatóként közel négyszáz vízközmű vállalat működik az országban, és a kormányzati szándék az, hogy ezek száma 30 körülire csökkenjen - közölte a Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szerdán.

Az elkövetkező években látványos összevonások várhatók, amelyekben regionális vízközmű vállalatok kulcsszerephez jutnak, és akár több megyében is náluk összpontosul majd az ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés – mondta el Illés Zoltán. A törvény egyeztetése most zajlik a tárcák között, és a koncepció alapján ezek a víziközmű vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonban lennének. Ha a kormány rövid időn belül elfogadja a törvénytervezetet, a jogszabály még az ülésszak júniusi bezárásáig a parlament elé kerülhet.

Jelenleg a háztartások 95 százaléka rendelkezik vezetékes ivóvízzel. Az állam a jövőben is az egészséges ivóvizet preferálja majd az ásványvízzel szemben, többek között azért, mert egy köbméter ásványvíz előállítása 1500-szor többe kerül, mint ugyanilyen mennyiségű ivóvíz. Amennyiben a vízszolgáltató vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülnek, nem várható a szolgáltatási díjak emelése, hiszen a magáncégekkel ellentétben nem lesz cél az extraprofit megszerzése, és a szociális alapú kompenzációs lehetőségek is megmaradnak - jelentette ki Illés Zoltán.

Szennyvíztisztító szolgáltatásban egy 2009-es adat szerint a hazai lakosság 72,4 százaléka részesül, ez a mutató az Európai Unió (EU) pénzügyi támogatásnak köszönhetően az elmúlt években emelkedett meg 51 százalékról. A fejlesztés az elkövetkező években EU-források révén folyatódik, és 2015 végéig az uniós elvárásoknak megfelelően minden 2000-nél nagyobb lélekszámú településen ki kell építeni a szennyvíztisztító rendszert.

Illés Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy hazai vízközmű-vagyon értékére most csak egy becsült adat van, ami 1000 milliárd forint körüli összegről szól. Egyben bejelentette, hogy miután hivatalos leltár nincs, a napokban elrendeli a vagyon részletes felmérését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...