Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány elfogadja az ILO-konferencia ajánlásait

Létrehozva: 2005. február 15.
Módosítás: 2005. február 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) budapesti konferenciáján hangsúlyozta, hogy meg kell találni az egyensúlyt az együttműködés, a hatékonyság és a szolidaritás arányaiban. A miniszterelnök kész elfogadni az ILO ajánlásait.
A társadalom nem piacosítható a verseny nyers követelményei szerint, meg kell találni az együttműködés, a szolidaritás és a hatékonyság helyes arányait - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) budapesti regionális konferenciájának megnyitóján kedden.
A mintegy ötven európai és közép-ázsiai országból érkező szakszervezeti, munkaadói és kormányzati delegáció részvételével tartott rendezvényen a miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar kormány kész alkalmazni azokat a megoldásokat, amelyeket a konferencia elfogad és ajánl e helyes arányokról.
Az, hogy legyen több munkahely, álláslehetőség nem egyszerűen politikai kérdés, több ennél. A munka az élet három nagy sorskérdésének egyike. Az, hogy legyen egészség, fedél és munkahely, alapvetően befolyásolja az emberek mindennapjait - mutatott rá a miniszterelnök.
Természetesen a politikának is megvan a felelőssége ebben. A gond viszont világszerte, hogy a gazdaság fejlődése elsősorban modern technikát és nem új munkahelyeket jelent. Ráadásul az oktatás, a képzés sem tudja naprakészen követni a munkaerőpiac igényeit.
Ebből következik az egyszerre jelentkező munkaerőhiány és munkaerő-felesleg - jegyezte meg a miniszterelnök.
Mint mondta, a megoldás egyrészt a munkaerő-piaci igények sokkal hatékonyabb közvetítése az oktatás, a képzés felé, de a családoknak is nagyobb felelősséget kell vállalniuk a pályaválasztásban.
Az sem mindegy, hogy milyen hajlandóság van az állampolgárokban, a felnőttekben az új ismeretek, készségek elsajátításában, illetve abban, hogy átköltözzenek oda, ahol munkahely van. Magyarországon hagyományosan igen alacsony szintű ez a mobilitás - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.
Juncker: a növekedés válságával küzd az EU
Az Európai Unió gazdasági növekedésének felgyorsítása a legfontosabb a foglalkoztatási helyzet javítása szempontjából - jelentette ki Jean-Claude Juncker , az Európai Unió soros elnökségét ellátó Luxemburg miniszterelnöke.
Juncker szerint az Európai Unió a növekedés válságával küzd, veszélyes konjunkturális helyzetbe került, amelyből csak akkor tud kilábalni, ha jelentősen javul versenyképessége. Ez egyszersmind hozzájárul majd ahhoz is, hogy növekedjen az unióban a foglalkoztatás.
A luxemburgi miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés felgyorsítása szempontjából fontos, hogy az Európa Tanács tavaszi ülésszakán döntsenek a lisszaboni stratégia ütemezéséről. Kiemelte a stabilitási és növekedési paktum módosításának fontosságát, valamint a 2007-2013 közötti időszak pénzügyi terveinek kidolgozását.
Juncker méltatta az ILO-nak a munka világában játszott szerepét, kiemelve, hogy a szervezet fontos nemzetközi munkaügyi normákat dolgoz ki, és keretet biztosít a háromoldalúság - munkaadók, munkavállalók, kormány - érvényesüléséhez.
Ugrás vissza Ugrás vissza...