Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az uniós igazságügyi biztost fogadta a magyar miniszter

Cikk:

Trócsányi László miniszter fogadta Vera Jourovát, az Európai Bizottság igazságügyekért is felelős biztosát 2015. február 27-én. A magyar igazságügyi miniszter tájékoztatást adott az elmúlt időszak főbb jogalkotási lépéseiről, bemutatta a magyar Alaptörvényt, valamint jelezte, hogy a korábbi vitás kérdésekre a legtöbb esetben sikerült jogi megoldást találni.

Ezt követően a plenáris ülésen a felek az Igazságügyi Tanács napirendjén szereplő fontosabb kérdéseket – a korrupció elleni küzdelmet, a személyes adatok védelmét és a női jogokat – tekintették át. Vera Jourová az Európai Ügyészség létrehozásával kapcsolatos magyar álláspontról érdeklődött, és a javaslat támogatását kezdeményezte. Trócsányi László a támogatásáról biztosította, a korrupció elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozva. A miniszter rámutatott, hogy számos szervezeti és eljárási kérdés vár még tisztázásra, és szükséges, hogy a Visegrádi országok közötti további egyeztetésekre kerüljön sor. 
 
Az Európai Bizottság új adatvédelmi szabályozási javaslata kapcsán Trócsányi László elmondta, hogy Magyarország ragaszkodik a jelenleg hatályos, magasabb szintű védelmet biztosító hazai szabályokhoz, mert ez alkotmányos követelmény.
 
Vera Jourová szorgalmazta, hogy a gazdasági társaságok irányító testületeiben érvényesüljön a nemek közötti egyensúly, valamint az ennek megvalósítását célzó irányelv tervezetéhez magyar támogatást kért. Trócsányi László elviekben egyetértett a kezdeményezés céljával, de hozzátette, hogy a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartásával kell e törekvést megvalósítani.
Ugrás vissza Ugrás vissza...