Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország megszervezte az IMF-támogatást

Cikk:

A Nemzetközi Valutaalap kész technikai és pénzügyi segítséget nyújtani Magyarországnak a hitelpiaci válság miatt. Magyarország elsőként szervezte meg a régióban az IMF és az Európai Unió támogatását - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy "ne kelljen soha igénybe venni" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Szükség van arra, hogy azok, akik az országot támadják, lássák, hogy Magyarországnak erős szövetségesei vannak, s nincs egyedül - tette hozzá a kormányfő a pénzügyi szakemberekkel folytatott megbeszélését követő tájékoztatón.

Veres János pénzügyminiszter elmondta: a tárgyalásokat Magyarország kérte a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ez azonban nem jelenti azt, hogy "hitelt vennénk fel az IMF-től, a megállapodás alapján bármi lehet az együttműködés tartalma, a későbbi folyamatok függvényében.

Stabilak a hazai bankok és biztosítók

A pénzügyi válság első támadását sikeresen kivédték - mondta a miniszterelnök, de hozzátette:  még "nem vagyunk túl a válságon, csak az első támadáson, a védekezés folyik". Megjegyezte, hogy hétfőn reggel már erősödött a forint és emelkedett a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. A kormányfő szerint a támadás visszaverése egyrészt annak volt köszönhető, hogy "rendkívül gyorsan sikerült megtenni az első lépéseket" csütörtökön este, majd pénteken bejelentették azt a tervezetet, amely a hosszú távú védekezést szolgálja. Harmadrészt Magyarország Közép-Kelet-Európában elsőként vette fel a kapcsolatot az IMF-fel és az Európai Unióval. A nemzetközi intézmények támogatásukról biztosították az országot - ismertette a miniszterelnök. Mind a Bankszövetség, mind a biztosítók szövetségének vezetője megerősítette, hogy a biztosítási és bankrendszer tagjai stabilak, teljesítik kötelezettségeiket - mondta a kormányfő.

Simor András, a jegybank elnöke megerősítette, hogy folyamatosan figyelik a piacok alakulását, és ha szükséges, minden kellő intézkedést megtesznek a magyar pénzintézeti szektor védelmében.

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen részt vett a pénzügyminiszter, a gazdasági tárca vezetője, a jegybank elnöke és két alelnöke,a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese, a PSZÁF elnöke, a Bankszövetség és a Magyar Biztosítók Szövetségének vezetője.

Ugrás vissza Ugrás vissza...