Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyilvánosak az IMF-hitel főbb elemei

Cikk:

A Pénzügyminisztérium honlapján elérhetők az IMF-EU-Világbank hitelcsomaggal kapcsolatos főbb információk - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. Az EU pénzügyminiszterei várhatóan kedden döntenek a csomag részét képező, 6,5 milliárd eurós hitelkeret jóváhagyásáról.

Alaptalanok azok az ellenzéki felvetések, amelyek szerint a kormány nem ad tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval körvonalazódó megállapodással kapcsolatban; a dokumentum fő elemei már most hozzáférhetőek a Pénzügyminisztérium honlapján. A főbb adatokat tartalmazó dokumentumot az oldalon belül a közlemények link alatt a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank stabilizációs erőfeszítései cím alatt lehet megtalálni - közölte pénteken Budai Bernadett kormányszóvivő.

A keddi ötpárti egyeztetésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilvánvalóvá tette, hogy nyitott a konzultációra, tehát bármikor kész a parlamenti bizottságok előtt vagy bármely más fórumon tájékoztatni a képviselőket arról, hogy a válságkezelő csomag milyen elemeket tartalmaz - fogalmazott a szóvivő.

Budai Bernadett emlékeztetett rá, hogy a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa várhatóan november elején tárgyalja a megállapodást. A kormány a végleges megállapodás életbe lépése után teljes körű tájékoztatást ad majd a parlamenti képviselőknek. Erre a tájékoztatásra várhatóan az Országgyűlés bizottságaiban kerül sor.

Kedden döntenek az EU pénzügyminiszterei

Az EU pénzügyminiszterei keddre tervezik a 6,5 milliárd eurós hitelkeret jóváhagyását Magyarország számára, mondta az Európai Bizottság szóvivője, Amelia Torres pénteken Brüsszelben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezte hitelkeret, összesen 25,1 milliárd dolláros védőháló része, amelyhez az IMF 15,7 milliárd dolláros, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkerettel, és a Világbank 1,3 milliárd dollárral járul hozzá. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan jövő hét csütörtökön hagyja jóvá a maga részét.

A keddi értekezleten az EU-pénzügyminiszterek várhatóan azt is jóváhagyják, hogy megkétszerezzék, 25 milliárd euróra emeljék az EU kölcsönlehetőségét a folyómérleggondokkal küzdő tagországoknak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...