Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szándéklevél született az IMF-hitelszerződésről

Cikk:

Az IMF-hitelmegállapodásról szóló szándéklevél november 3-án éjfélkor született, Veres János pénzügyminiszter szerdán mutatja be a kormánynak, a dokumentumot a kormányülés után 24 órán belül nyilvánosságra hozzák - erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt kedd este Madridban.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) hétfő éjszakáig bezárólag egyetlen hivatalos írásos dokumentum sem került aláírásra, az első hivatalos dokumentumot - egy szándéklevelet - hétfő éjszaka írta alá a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter, ezért eddig nem is lehetett mit nyilvánosságra hozni - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Madridban. A kormányfő azért nyilatkozott erről a kérdésről spanyolországi látogatásán, mert megítélése szerint a folyamatok pontos meg nem értéséből fakadóan Magyarországon vita van az IMF-hitelszerződés nyilvánosságával kapcsolatban. A hétfő éjszaka aláírt szándéklevél arra vonatkozik, hogy Magyarország az IMF-fel egy készenléti hitelmegállapodást kötne. A dokumentumot szerdán Veres János pénzügyminiszter mutatja be a kormánynak. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a kormányülést követően 24 órán belül a dokumentumot nyilvánosságra hozzák.

Maga a szerződés is nyilvános lesz

"A levélben elmondjuk, hogy milyen a helyzet, mit gondolunk, miért van erre szükség, mit szándékozunk otthon tenni a költségvetéssel és mással. Ezt a dokumentumot ezek után az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn az igazgatóság elé terjeszti a következő napokban. Ha az igazgatóság jóváhagyja - ismerjük a vezérigazgató úr előzetes nyilatkozatát, hogy pozitív a hozzáállás - megkezdődik az a folyamat, amelynek a vége egy hitelszerződés aláírása. Több napba vagy több hétbe is beletelhet, mire megszületik a szerződés. Ez is teljesen természetesen, alapvetően nyilvános lesz" - mondta a miniszterelnök.

Ugrás vissza Ugrás vissza...