Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az IMF jóváhagyta a magyar hitelkeretet

Létrehozva: 2008. november 7.
Módosítás: 2008. november 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Nemzetközi Valutaalap igazgatósága jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó 12,3 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) készenléti hitelkeretet. A pénzintézet cserébe kérte a bankrendszer támogatását, a költségvetési hiány csökkentését és az infláció elleni fellépést - mondta James Morsink, az IMF európai igazgatója.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön jóváhagyta a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó 12,3 milliárd eurós (15,7 milliárd dolláros) készenléti hitelkeretet. Az IMF igazgatósági ülése után kibocsátott közlemény szerint a hitelkeret azt a célt szolgálja, hogy Magyarország el tudja kerülni "a pénzügyi piaci nyomás elmélyülését".

A Valutaalap múlt kedden jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, ezzel segítve Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság következményeit. A nemzetközi összefogásban a Valutaalap 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal; az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.

A 17 hónapos készenléti keretből Magyarország 4,9 milliárd euróhoz azonnal hozzáférhet, a maradék összeget öt részletben lehet majd lehívni, negyedévenkénti felülvizsgálathoz kötve. A hitelkeret összege a magyar IMF-kvóta 1015 százaléka, amelyet a Valutaalap gyorsított eljárása keretében hagytak jóvá. Az IMF pénzügyi támogatása az EU és a Világbank segítségnyújtási készségével együttesen elegendő tartalékot fog biztosítani Magyarországnak ahhoz, hogy teljesíteni tudja külső adósságkötelezettségeit, még szélsőséges piaci feltételek mellett is.

John Lipsky, a 185 tagú IMF első vezérigazgató-helyettese az igazgatósági ülés után arról beszélt, hogy "Magyarország utóbbi években végrehajtott sikeres makrogazdasági kiigazítását megzavarta a globális pénzügyi krízis". Megállapította, hogy a globális likviditás romlása és a kockázatkerülés erősödése következtében a pénzügyi piacok Magyarországon fokozott nyomás alá kerültek. Lipsky leszögezte, hogy a pénzpiaci feszültség csökkentéséhez magas fokú elvi fegyelemre és "nagy külső finanszírozásra" lesz szükség. Lipsky szerint a tervezett intézkedések javítani fognak a befektetői bizalmon.

IMF: idén még nő a magyar gazdaság teljesítménye

Az IMF európai igazgatója, James Morsink telefonos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nemzetközi pénzintézet a készenléti hitelért cserébe kérte a bankrendszer támogatását, a költségvetési hiány csökkentését és az infláció elleni fellépést.

A Valutaalap szerint a magyar gazdasági teljesítmény az idén 1,75 százalékkal nő, jövőre egy százalékkal csökken, és a növekedés várhatóan csak 2011 után éri el a 3 százalékot. A közlemény kiemelte a két kulcsfontosságú célkitűzésen alapuló gazdasági programot. E célkitűzések: a költségvetés lényeges módosítása, amely lehetővé teszi, hogy csökkenjen az államadósság finanszírozási igénye, illetve a belföldi pénzügyi piacok likviditásának és a bankok megfelelő tőkeellátottságának a fenntartása.

Magyarország külső adósságának magas szintje, amely 2007 végén elérte a GDP 97 százalékát, valamint a jelentős mérleghiány negatívan befolyásolta az ország iránti befektetői kedvet. A 2006-ban elfogadott makrogazdasági és pénzügyi megszorítások, így a költségvetési hiány csökkentése és az adóbehajtások javítása ellenére Magyarországot jelentősen érintette a globális hitelpiaci válság - áll az IMF honlapján közzétett közleményben.

A GDP mintegy kétharmadát kitevő államadósság csökkentése érdekében a közszolgálati alkalmazottak bérét befagyasztják, és a 13. havi bérük kifizetését is felfüggesztik, továbbá korlátozzák a 13. havi nyugdíj kifizetését a 2009-es költségvetésben - ismertette a hiány csökkentésére hozott intézkedések egy részét James Morsink. Az intézkedések célja, hogy a költségvetési hiány jövőre a GDP 2,5 százalékára csökkenjen - tette hozzá.

Ukrajna 16,4 milliárdos csomagot kapott

Magyarország a második ország, amely számára az IMF jóváhagyta a pénzügyi válság miatt kért készenléti hitelkeretet. Ukrajna számára a pénzintézet csütörtökön döntött 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelről. Izland és a Seychelles-szigetek számára is ígértek készenléti hitelt, de kérelmeket még nem kapta meg az IMF.

Ugrás vissza Ugrás vissza...