Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:További reformokat sürget a Nemzetközi Valutaalap

Cikk:

Az IMF vezérigazgatója gratulált a magyar kormánynak azért, hogy sikerült megelőzni az árfolya-válságot, de hangsúlyozta, hogy további strukturális reformokra is szükség lesz. Az IMF általános adócsökkentés helyett adóátcsoportosítást javasol Magyarországnak.

Dominique Strauss-Kahn kedden Budapesten találkozott a magyar miniszterelnökkel, megbeszélésüket követően hangsúlyozta: Magyarországon további strukturális reformokra van szükség, hogy a fenntartható növekedést elősegítse a kormány. "Szeretnék gratulálni a magyar kormány teljesítményéhez és ahhoz, hogy idejében felvette a kapcsolatot a valutaalappal, amelynek eredményeképpen sikerült elkerülni az árfolyamválságot, s nem volt bankcsőd, amelynek az egyik oka, hogy Magyarország idejében fordult a valutaalaphoz" - jelentette ki Dominique Strauss-Kahn. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az IMF-fel kötött megállapodás során a magyar kormány határozta meg a feltételeket, illetve a szükséges lépéseket, amelyek a valutaalap számára is elfogadhatóak voltak.

Adócsökkentés helyett átcsoportosítást javasol az IMF

A globális előrejelzések meglehetősen szomorúak, a napokban megjelenő friss IMF-prognózis a korábbinál rosszabb kilátásokat vetít előre - mondta a főigazgató. A kormánynak meg kell határoznia a következő strukturális reformok lépéseit, s ha ezek megfelelnek az IMF-nek, akkor azokat finanszírozni fogja. Az igazgató szerint Magyarországon szükség van a bankszektor és a pénzügyi felügyelet megerősítésére, a hatékonyabb munkaerőpiac kialakítására, az adórendszer igazságosabbá tételére. Az IMF nem támogatja az általános adócsökkentést, ehelyett az adórendszeren belüli átcsoportosításokat javasol. Az IMF vezérigazgatója hangsúlyozta: minden költségvetés, a magyar is hipotézisekre épül, s ha a feltételek megváltoznak, akkor a kormánynak is változtatnia kell.

Fokozatosan csökkenhet az alapkamat

A 2009. évi magyar költségvetés összhangban van a valutalappal kötött programban felvázolt fiskális kiigazítás mértékével. Fontos, hogy a költségvetés végrehajtása során valóban megvalósuljon az előirányzott kiadáscsökkentés. A valutaalap támogatja a legutóbbi monetáris politikai lépéseket - áll az IMF Budapesten kiadott közleményében. Tekintve az infláció előre jelzett csökkenését és a pénzpiaci feszültségek mérséklődését, megfelelő volt az irányadó kamatláb csökkentése. Az infláció további csökkentése megteremtheti az előfeltételeit a monetáris kondíciók további lazításának mindaddig, amíg a pénzpiacok ezt támogatni tudják. Minden további kamatcsökkentést fokozatosan és óvatosan kell végrehajtani, és annak arányban kell állnia a befektetői bizalom javulásával - derül ki a közleményből.

Dominique Strauss-Kahn kedden tárgyalt Veres János pénzügyminiszterrel, Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank elnökével és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...