Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egy százalékos GDP-növekedést jósol idénre az IMF

Cikk:

A Nemzetközi Valutaalap 2010-re egy százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést, és az idei év végére 3,75 százalékos inflációt, a fizetési mérlegben többletet vár Magyarországon, 2011-re pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Erről Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője beszélt hétfőn, miután a delegáció lezárta az éves gazdaságpolitikai konzultációt Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Az IMF delegáció azért látogatott Magyarországra, hogy a kormánnyal és a Magyar Nemzeti Bankkal áttekintsék a gazdasági helyzetet és a jövőbeli kilátásokat. Az éves rendes gazdaságpolitikai konzultáción megfigyelőként az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) képviselői is részt vettek. A kormány eddig bejelentett intézkedéseit a delegációvezető "bátor, de kockázatos" lépéseknek nevezte.

Az idei 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt mind a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációja, mind más partnereink teljesíthetőnek tartják a már meghozott intézkedésekkel, a 2011-es, 3 százalék alatti hiánycél elérhetőségére vonatkozó információkat pedig a következő hetekben adja át a magyar kormány az IMF-nek - mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A kormány 2011-re a 2,5 százalékos IMF-várakozásnál valamivel magasabb, 3 százalékos gazdasági növekedést vár, és 3,5 százalékos inflációt valószínűsít.

A kormány egyetért az IMF-fel abban, hogy a pénzügyi szektort terhelő adókkal és az úgynevezett válságadókkal kapcsolatos bevételekre csak a költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében és csak átmenetileg lehet támaszkodni. Aláhúzta: a kormány elkötelezett abban, hogy a válságadókat 2012 után már kivezeti, valamint a bankadót az európai ajánlásoknak megfelelően szabályozza 2012-től.
 
A magánnyugdíjpénztárakba történő átutalások leállítása rövid távon javítja az államháztartási egyenleget, de hosszabb távon nem azt az eredményt hozza, amelyet a kormány vár tőle - mondta Christoph Rosenberg. A magán-nyugdíjpénztári átutalások leállítása hosszabb távon alááshatja a magyar nyugdíjrendszert, amely jelenleg az Európai Unió országainak egyik legstabilabb nyugdíjrendszere, ugyanakkor kétségtelen, hogy rövid távon kedvező hatása lehet az állami kiadások alakulására – mondta a delegáció vezetője. Az IMF szakértői szerint hosszabb távra szóló reformlépések szükségesek ahhoz, hogy a különadók kivezetése után is fennmaradjon az államháztartás 3 százalék alatti hiánya.

Ugrás vissza Ugrás vissza...