Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elindult az egyeztetés a Valutaalappal

Cikk:

Fellegi Tamás hétfőn Washingtonban megkezdte az egyeztetést a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel. A tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter a tervek szerint csütörtökön találkozik Christine Lagarde-al, az IMF főigazgatójával, január 20-án pedig Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa fogadja.

Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter megbeszéléseket kezdett hétfőn Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) - közölte a washingtoni magyar nagykövetség. A miniszter a héten találkozik az amerikai külügyminisztérium és az IMF vezetőivel és a tervek szerint csütörtökön tárgyal Christine Lagarde IMF- főigazgatóval. A hivatalos tárgyalásokat előkészítő megbeszélésekre Washingtonba utazott Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára is.  

Az egyeztetések után a magyar kormány határozott szándéka, hogy gyors megállapodás szülessen, amely hozzájárul a piaci bizalom helyreállításához. Az ország piaci finanszírozásának biztosításához a nemzetközi pénzügyi szervezetek hitelei által kínált védőhálót biztosító konstrukcióra van szükség - áll a nagykövetség közleményében.

Fellegi Tamás négy kérdésben kapott mandátumot

Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozata szerint Fellegi Tamás négy kérdésben kapott mandátumot a tárgyalásokra. Az első. hogy a tárca nélküli miniszter további kormányzati egyeztetés nélkül elfogadhat minden olyan hitelformát, amely hozzásegíti Magyarországot, hogy a piacokról finanszírozza magát, vagyis amely nem kiváltja, inkább biztosítja, megerősíti az ország piaci finanszírozását.

Másodszor Fellegi egyértelművé teheti a tárgyalásokon, hogy Magyarország az IMF-el egyeztetve hajtsa végre azt a programot, amelyben megállapodtak, a magyar kormányfő szerint ugyanis természetes, hogy az IMF olyan gazdaságpolitikát szeretne látni Magyarországon, amely garanciát jelent arra hogy visszafizetjük a hitelt.

Harmadikként a miniszter meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz. A mandátum negyedik pontja szerint Magyarország részéről nincs előfeltétele a tárgyalásoknak, azok során minden olyan kérdés megvitatható, amelyet a felek szükségesnek tartanak – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Rehn-Fellegi találkozó lesz január 20-án

Az IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter január 20-án pénteken találkozik Olli Rehn EB-alelnökkel - jelentette be az Európai Bizottság keddi sajtóértekezletén Amadeu Altafaj-Tardio, Rehn szóvivője. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a találkozó önmagában még nem jelenti a hiteltárgyalások hivatalos megkezdését, Brüsszel ugyanis a magyar jegybanktörvény ügyének rendezésétől tette függővé a hiteltárgyalásokat. A december 30-án elfogadott törvény az EB megítélése szerint ellentmond a jegybanki függetlenség uniós jogi követelményének.

A szóvivő szerint a Rehn-Fellegi találkozón három téma kerülhet szóba: az első a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás kérdése, a második a magyar részről igényelt elővigyázatossági hitelmegállapodás ügye, a harmadik pedig - Brüsszel felvetéseként - a magyar jegybanktörvény. Amadeu Altafaj-Tardio azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság és a magyar vezetők között a személyes találkozó előtt is mód van konzultációra.

Martonyi: minden félnek fontos a megállapodás

Martonyi János külügyminiszter egy hétfői televíziós interjúban arról beszélt, hogy Magyarországnak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az EU-nak egyaránt alapvető érdeke, hogy megállapodás szülessen az IMF-fel folytatott tárgyalásokon.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...