Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Makrogazdasági lépéseket vár az IMF

Cikk:

A Nemzetközi Valutaalap akkor kezdi meg Magyarországgal a hivatalos tárgyalásokat egy készenléti hitelkeretről, ha a magyar kormány meghozza a makrogazdasági egyensúly megteremtését szolgáló lépéseket. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Christine Lagarde IMF-vezérigazgató találkozóján az alaptörvény rendelkezései és a hitelkeret lehetséges összege nem került szóba.

A makrogazdasági egyensúly megteremtését szolgáló magyar kormányzati lépések meghozatalát támasztotta a Magyarország rendelkezésére bocsátandó hitelkeretről folytatandó hivatalos tárgyalások feltételéül Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója, aki csütörtökön Washingtonban fogadta Fellegi Tamást, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert.

MTI

Az IMF vezérigazgatója kifejtette: mielőtt a Valutaalap döntés hozna a tárgyalások megkezdéséről és egy készenléti megállapodásról, a szervezet olyan konkrét lépéseket szeretne látni, amelyek jelzik a magyar kormány elkötelezettségét abban, hogy minden, a makrogazdasági stabilitás szempontjából jelentős politikai kérdésben lépni fog. Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kulcsfontosságú lenne az új program sikeres megvitatásához- áll a Christine Lagarde által kiadott kommünikében, amelyben az igazgató hasznosnak nevezi a Fellegi Tamással folyatott eszmecserét.

Fellegi Tamás a megbeszélés után úgy nyilatkozott: egyetértünk az IMF szakértőivel abban, hogy Magyarországnak olyan irányvonalat kell követnie, amely megerősíti a piacok bizalmát, a magyar gazdaságot és a magyar intézményeket, hogy lefektessük a fenntartható gazdasági növekedés alapjait. A két fő fókuszpontnak a piacok bizonyosságának és bizalmának, valamint a gazdasági növekedésnek kell lennie - hangsúlyozta a magyar tárgyalódelegáció vezetője. A magyar fel közleménye szerint Fellegi Tamás megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét amellett, hogy ezeket a célkitűzéseket megvalósítsa egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében.

Fellegi a jövő héten európai partnereivel tárgyal, hogy a nézetkülönbségek elsimítása után háromoldalú megegyezésre lehessen jutni a tárgyalások menetrendjéről és azok megkezdéséről. A tárca nélküli miniszter megerősítette, hogy a héten folytatott előkészítő megbeszéléseken minden szinten felmerült a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének, valamint egy háromoldalú, magyar-IMF-EU megállapodásnak a fontossága, az új alkotmány rendelkezései viszont nem kerültek szóba, mint ahogy nem volt szó a leendő készenléti hitelkeret összegéről sem.

A Lagarde-Fellegi megbeszélésen magyar részről részt vett Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szapáry György washingtoni nagykövet is.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...