Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötoldalú szakértői egyeztetés lesz a jegybanki szabályozásról

Cikk:

Az eseti munkacsoportban a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány szakértői vesznek részt, a téma a jegybanki függetlenséget garantáló magyar jogszabálycsomag lesz, amely az IMF-hitel előfeltétele.

Hamarosan ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza -  mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF)Magyarországgal foglalkozó stábjával folytatott eszmecserét. A jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról, amelynek elfogadása a hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltétele, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői fognak egyeztetni.

Fellegi Tamás Washingtonban az IMF Christoph Rosenberg vezette csoportja mellett - amellyel szerdán folytatott egyeztetést - találkozott Charles Collyns amerikai pénzügyminiszter-helyettessel, valamint tárgyalt Charles Dallarával, a Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) vezérigazgatójával, aki a görög pénzügyi válsággal kapcsolatban a magánhitelezőket képviseli.

A hivatalos tárgyalások nem kezdődtek még meg. A mostani egyeztetéseknek az a célja, hogy minél hamarabb el tudjuk kezdeni a tényleges tárgyalásokat, amikor az asztalra tud kerülni konkrétan az a kérdés, hogy milyen program mentén, milyen összegben, milyen feltételekkel tud Magyarország pénzügyi csomaghoz jutni, az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF közös tárgyalódelegációjától – fogalmazott Fellegi Tamás, aki szerint a kormány kész és tudja is teljesíteni az IMF által támasztott előfeltételeket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...