Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indulhatnak az IMF-tárgyalások

Cikk:

Az Európai Bizottság szerdai ülésén úgy ítélte meg, hogy Magyarország elég lépést tett és kötelezettséget vállalt ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről. Az EB kész lezárni a jegybank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást, az adatvédelmi hatóság és a bírói nyugdíjkorhatár ügyében viszont az Európai Bírósághoz fordul.

Az Európai Bizottság kész lezárni a Magyar Nemzeti Bank ügyében indított kötelezettségszegési eljárást, az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói korhatár csökkentésének ügyében viszont az Európai Bírósághoz fordul – közölte Olivier Bailly, az EB szóvivője.

A biztosok szerint az elhatározott lépéseknek köszönhetően a jegybanktörvény összhangban lesz az uniós szabályokkal, e módosítások végrehajtásáról Orbán Viktor kedden személyesen is biztosította José Manuel Barroso bizottsági elnököt. Ezek a vállalások az uniós joggal való összhang megteremtését célozzák mindazokban a kérdésekben, amelyek jelentőséggel bírnak a szilárd és független jogi környezet megléte szempontjából - áll az uniós végrehajtó testület közleményében, amely szerint e jogi környezet kulcsfontosságú a befektetői bizalom szempontjából, az pedig befolyással van a makrogazdasági stabilitásra.

A jegybankkal kapcsolatos eljárást akkor zárják le hivatalosan, ha Magyarországon a parlament elfogadja mindazokat a törvénymódosításokat, amelyek tervezetét a magyar kormányzat szövegszerűen előzetesen eljuttatta Brüsszelbe. A tényleges lezáráshoz már nem lesz szükség újabb testületi döntésre, hanem elég az, ha Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök megállapítja, hogy a szükséges törvénymódosítások magyar részről megtörténtek. A magyar kormány arra is kötelezte magát - olvasható a bizottsági közleményben -, hogy tovább folytatja a konzultációkat az Európai Központi Bankkal a még nyitott kérdésekben.

Megkezdődhetnek a tárgyalások a Valutaalappal

Az EB szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A szóvivő egyelőre sem a pénzügyi megállapodás várható összegéről, sem a tárgyalások megindításának pontos dátumáról nem árult el részleteket, mint mondta, ez utóbbiról először egyeztetni kell az érintettekkel (többek között az Európai Központi Bankkal).

Elővigyázatossági hitelről tárgyalunk

A magyar kormány egy elővigyázatossági hitelről kíván tárgyalni a nemzetközi szervezetekkel, ami védőhálót jelent az ország számára – erősítette meg Fellegi Tamás.  Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint az egykulcsos adó tárgyalási téma lehet az IMF/EU egyeztetésen, de a kormány elvi pozíciót foglal el ebben a kérdésben, és nem áll szándékában az arányos egykulcsos adórendszeren változtatni. A jegybankelnök fizetésének csökkentése a közszférára vonatkozó bérrendezés része, nem egyedi döntés volt, ezt az álláspontját a kormány kész a bíróság előtt is megvédeni, hasonlóan az elnök esküjéhez. A harmadik alelnök és a monetáris tanács bővítését illetően a kormány továbbra is fenntartja a szándékát, ám a lépést a jelenlegi jegybanki vezetés mandátumának lejártáig elhalasztja – mondta Fellegi. Az IMF/EU-hitelkeret nagysága a nemzetközi szervezetekkel folytatandó tárgyalásokon dől majd el.

Erősödött a forint a bejelentés hírére

Szerdán délelőtt a forint-euró árfolyam még 292 forint közül mozgott, kora délután azonban az eurót már 288 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon. A szerdán elért árfolyamon az idén február végén jegyezték utoljára a forintot. A svájci frank 240 forinton, a dollár 218 forinton állt szerdán nem sokkal a bizottság IMF-tárgyalásokra vonatkozó bejelentése után.

Adatvédelmi hatóság

Az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban a bizottság tapasztalt előrelépéseket, de úgy véli, hogy a nemzeti hatóság létrehozása, illetve az intézmény elnökének elbocsátása továbbra is uniós jogba ütközik. Az indoklás szerint a Naih létrehozásával Magyarország idő előtt megszüntette a 2008 szeptemberében kinevezett adatvédelmi biztos hat évre szóló megbízatását, amely csak 2014 szeptemberében járt volna le, az uniós jognak pedig alapvető követelménye a hatóság személyi függetlensége, beleértve azt is, hogy hivatali ideje alatt a hatóság vezetője ne legyen elmozdítható pozíciójából. A hatóság átszervezése nem indok a követelménytől való eltérésre, ezért az Európai Bizottság Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes testületi alelnök javaslatára az Európai Bíróság elé utalja az ügyet.

Bírói nyugdíjkorhatár

Szintén a luxemburgi bíróság elé kerül a bírói nyugdíjkorhatár ügye. Az Eb szerint miután 70-ről 62 évre szállították le a bírák, ügyészek és közjegyzők szolgálati viszonyának felső korhatárát, az intézkedés végrehajtása csak idén 236 bíró szolgálati viszonyának megszüntetését eredményezné. Ezáltal mindössze egy év alatt az összes bíró csaknem tíz százalékának megszűnne a szolgálati viszonya. Az intézkedés emellett érintené a közjegyzők mintegy 25 százalékát is. Brüsszel szerint az új rendelkezések emellett - az életkoron alapuló hátrányos munkahelyi megkülönböztetés uniós tilalmára figyelemmel - "objektív indokok nélküli változtatást jelentenek egy hivatás képviselőinek szolgálati viszonyára vonatkozó kötelező felső korhatár tekintetében".  A bírói nyugdíjkorhatárt illetően a bizottság azt is kéri, hogy az uniós bíróság sürgősséggel vizsgálja meg a kérdést. A magyar hatóságoktól pedig Brüsszel azt kéri, hogy ennek a szabálynak a gyakorlati alkalmazását a gyorsított ítélethozatalig függessze fel.

Országos Bírói Hivatal

Az Európai Bizottság jelezte: továbbra is aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az OBH elnöke konkrét ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot, valamint hozzájárulásuk nélkül rendelhet ki bírókat. Az EB attól tart, hogy ezek az intézkedések érinthetik az állampolgároknak és a vállalkozásoknak független bíróság előtti jogorvoslathoz fűződő jogát. Az EB figyelemmel kíséri a magyar hatóságok és a Velencei Bizottság között zajló egyeztetéseket, valamint a bíróságok igazgatásáról szóló jogszabályok országgyűlési vitáját és figyelembe veszi, a módosítások végrehajtása megfelel-e a Velencei Bizottság álláspontjának.

Viviane Reding a nyár előtt találkozót fog összehívni az EU legfelsőbb bíróságai elnökeinek hálózatával. A találkozóra meghívást kap majd a magyar igazságügyi miniszter, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az Országos Bírói Tanács elnöke, valamint a magyar Alkotmánybíróság és a Kúria bírái, hogy felvilágosítást adjanak a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről. A bizottság ebben az ügyben is kötelezettségszegési eljárást indíthat, ha nem tud meggyőződni arról, hogy a független bíróságok ez EU-normáknak megfelelően fogják alkalmazni az uniós jogot.

EU-nagykövet: sikeres volt a konzultáció

Az Európai Bizottságnak a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos szerdai döntései azt mutatják, hogy a magyar fél fontos és jó eredményeket ért el a végrehajtó testülettel folytatott konzultációs folyamatban – mondta Györkös Péter magyar EU-nagykövet, aki szerint a legfontosabb eredmény az, hogy elindulhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...