Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Varga Mihály: nem úszható meg az IMF-hitel

Cikk:

Nem úszható meg az IMF-hitel, ettől a lehetőségtől nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk - mondta Varga Mihály, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) tanévnyitó ünnepi szenátusülésén szerdán. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott: a menetrend szerint haladnak az egyeztetések és a tárgyalások már ősszel le is zárulhatnak.

A tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége. A valutaalappal való tárgyalások folytatásának nem lesz akadálya – fogalmazott Varga Mihály. A tárca nélküli miniszter szerint ahhoz, hogy Magyarország a legmegfelelőbb választ adja az európai gazdasági válságra, "a gazdaságpolitikai gondolatok minél szélesebb ismeretére, szintézisre és kreativitásra van szükség". A miniszter beszélt arról, hogy az európai adósságválság az egész világra kiterjedt, és "riasztó tényként" értékelte, hogy "Európa még a legjobb forgatókönyv megvalósulása esetén is leragadt az unió újjáépítésének feladatánál."

Az IMF megállapodással kapcsolatban egyébként Orbán Viktor miniszterelnök külföldi tudósítók előtt úgy szerdán fogalmazott: a menetrend szerint haladnak az egyeztetések az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóival, és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel. A hitelkeret összegéről még nem esett szó, de 15 milliárd euró körüli összegre lehet számítani. A megállapodás egyik akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, ami az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Orbán Viktor azonban bizakodásának adott hangot a megállapodás sikerét illetően.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusülésén Varga Mihály megjegyezte: semmi ok arra, hogy az intézmény megszűnjön, mert a második legnépszerűbb a diákok között a felmérések alapján, tehát "a piac megmérte az egyetemet és jónak találta". Mivel az állam, valamint a diákhitel program minden hallgató után kifizeti a költségeket, így nemhogy csökkenő, hanem növekvő lesz az egyetem költségvetése, ráadásul a vállalati szféra bevonása újabb bevételeket jelenthet az egyetemnek - fűzte hozzá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...