Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ősz végén folytatódhatnak az IMF-tárgyalások

Cikk:

Valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap október eleji közgyűlését követően lesz majd lehetőség érdemben folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló tárgyalásokat – nyilatkozta Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős miniszter.

A magyar tárgyalódelegáció szerdán elküldte alternatív javaslatát a nemzetközi hitelezőknek. A levelet a magyar fél azért küldte, hogy válaszolni tudjon a valutaalap és az Európai Bizottság képviselői által felvetett kérdésekre. A levél fontos gazdaságpolitikai részleteket tartalmaz. A valutaalap a magyar kormánynál pesszimistább forgatókönyvvel tervez, idén és jövőre is lassúbb gazdasági növekedéssel számol, és a nemzetközi szervezet szerint a 2013-as magyar költségvetésben még kellenek intézkedések a 3 százalék alatti államháztartási hiányhoz.

Varga Mihály jelezte: nincs ellentét a Fidesz-frakción belül a hitelmegállapodást illetően, mind a sárvári kihelyezett frakcióülésen, mind a kormányban nagyon egységes volt az az álláspont, hogy Magyarország egy biztonsági hálót, biztonsági megoldást keres a valutaalapon keresztül. A kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához.

Azzal kapcsolatosan, hogy Pleschinger Gyula, a pénzügyminisztérium államtitkára kedden úgy nyilatkozott, a kormány ronthat az idei évre vonatkozó növekedési prognózisán, Varga Mihály elmondta: "nehéz büszkélkedni egy mínusz 1,3 százalékos növekedési adattal". Kifejtette ugyanakkor, hogy a kormány olyan fontos döntéseket hozott az elmúlt két évben, amelyek megteremtik a jövőbeli növekedés alapját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...