Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ENSZ: terjed a kokainhasználat Európában

Létrehozva: 2006. február 28.
Módosítás: 2006. március 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Európában a cannabis a leggyakrabban használt kábítószer, de a fiatalok közt széles körben terjed a kokainhasználat is - derül ki az ENSZ kábítószerügyi ellenőrzőbizottságának éves jelentéséből. Magyarország drogfogyasztás szempontjából a középmezőnybe tartozik.
Európában a leggyakrabban használt kábítószer a cannabis, de jelentősen növekszik a kokainhasználók köre is - hívja fel a figyelmet az INCB az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve éves jelentésében, melyet kedden hoztak nyilvánosságra Budapesten.
Az Európai Unió 25 tagországában, valamint Lichtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Izlandon 2005-ben mintegy 30 millió ember használt illegálisan cannabist. A 15 éves diákok 15 százaléka az Európai Unión belül egy év alatt több mint 40 alkalommal fogyasztott marihuánát a 2005-ös adatok szerint - idézett a jelentésből Lévay Miklós tanszékvezető egyetemi tanár. A cannabis leginkább Csehországban, Franciaországban, Írországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban fordul elő.
Nő a kokainfogyasztás Európában
Nyugat-Európában széles körben terjed a kokainhasználat. A felmérések azt mutatják, hogy a kokainfogyasztás elterjedése növekedett a fiatalok körében Dániában, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, valamint Ausztria, Görögország, Írország és Olaszország egyes területein.
Az INCB figyelmeztet jelentésében az illegális metamfetamin-gyártás gyors növekedésére. Az észak-amerikai és délkelet-ázsiai gyors növekedés mellett az illegális gyártás Afrikában, Kelet-Európában és Óceániában is terjed.
A szegény régiókban még a megélhetést jelenti a drogtermesztés
A jelentés kiemelten foglalkozik a kábítószer-termesztést kiváltó, legális megélhetési módokat bevezető programok értékelésével. Az ENSZ 30 éves programjai az ópium alapanyagául szolgáló mák, illetve a kokacserje termesztése helyett azt segítik elő, hogy a kieső jövedelmet kávé, kakaó, gumi termesztésével vagy kézműipari termékek előállításával pótolják a sokszor mélyszegénységgel sújtott régiókban.
Az INCB szerint aggodalomra ad okot, hogy Kanadában olyan rendeletet fogadtak el, amely orvosi megfontolásból lehetővé teszi a cannabis használatát, de több európai országban is enyhítettek az erre vonatkozó szabályokon - tette hozzá Lévay Miklós.
ENSZ-figyelmeztetés Romániának
Az ENSZ-jelentés külön fejezetet szentel Romániának, ahol sokáig nem volt megfelelő az illegális drogfogyasztás ellenőrzése. A nemzetközi szervezet a jelentésében sürgeti a román kormányt, hogy a kábítószer-ellenes programokhoz biztosítson megfelelő forrásokat.
Drogfogyasztás: Magyarország a középmezőnyben
Felvinczi Katalin kábítószerügyi koordinációért felelő miniszteri biztos a tájékoztatón elmondta, hogy Magyarországot összesen két alkalommal említi meg a jelentés, ami azt mutatja, hogy a nemzetközi szervezet megítélése szerint nincsenek olyan drámai folyamatok, amelyek indokolttá tennék hazánk említését. A kábítószer-fogyasztás tekintetében nemzetközi összehasonlításban közbülső pozíciót foglal el Magyarország Európában.
Ugrás vissza Ugrás vissza...